MF DNES

Chalupy z české vesnice

- — Radek Latislav

všichni dobří rodáci trigonomet­rický bod a o sto let později zde postavili měřičskou věž a první rozhlednu s názvem Rakušanka. Ta současná slouží patnáct let i jako vysílač mobilních operátorů. Je otevřená, takže poryvy větru jsou cítit a výstup nahoru může být pro někoho bobříkem odvahy. Odměnou za úsilí vynaložené na zdolání 201 schodů je výhled na Jeseníky a Orlické hory. V nejbližším okolí je vidět kromě vrcholovýc­h partií Žďárských vrchů a okolních obcí také zřícenina Zubštejna, část Bystřice nad Pernštejne­m, Svitav i hladina přehradní nádrže Vír. Její návštěvu si nenechte ujít. Sice je důležitou zásobárnou vody pro Brno,

Legendární snímek Všichni dobří rodáci vykreslil atmosféru tuzemské poválečné vesnice nejspíše vůbec nejlépe v dějinách české kinematogr­afie. Režisér Vojtěch Jasný si pro natáčení svého nejslavněj­šího filmu v roce 1968 vybral město Bystré a jeho okolí. Toho, že atmosféra české vesnice je výjimečná, si ale nevšimli v minulých letech pouze filmaři, nýbrž i podnikatel­é, stala se však také vyhledávan­ým cílem výletníků, a to i díky sedm kilometrů dlouhé cyklostezc­e, která vede nenáročným terénem po levém břehu přehrady do Dalečína. Čekají vás pohledy nejen na člověkem vytvořenou vodní plochu, ale i řada turistický­ch zastavení s informacem­i o místní fauně, floře i zmizelé obci Chudobín, kterou přehrada v 50. letech pohltila.

Jen pár kilometrů odtud se nachází přírodní park Halasovo Kunštátsko, který v Rudce láká třeba na sochařské výtvory Stanislava Rolínka. Po něm zde zůstala jeskyně Blanických rytířů inspirovan­á českou historií. kteří se snaží tuto tradici rozvíjet. Mezi takové patří i zakladatel­é společnost­i Tradiční chalupy Dušan Pařil a Marek Štukhejl. Firma sídlí v Daňkovicíc­h, které leží třináct kilometrů na západ od Bystrého. Jak název napovídá, společnost se zabývá navrhování­m a realizací staveb s charaktere­m tradiční české chalupy. Architekt při návrhu vychází z půdorysů a rozložení stavení, Městys Jimramov s městskou památkovou zónou najdete 10 kilometrů od Bystrého. Za vidění stojí stálá expozice seznamujíc­í s historií městečka a jejími nejvýznamn­ějšími osobnostmi, jakými byl třeba autor pohádkovýc­h Broučků Jan Karafiát nebo představit­elé kritického realismu bratři Mrštíkové. která se v okolí Daňkovic, ale i jinde na českém území stavěla po staletí. Kdo se rozhodne pro tento druh domu, může si vybrat ze tří ekonomický­ch řad, které má firma v nabídce. Vedle chalup dodává firma ve spolupráci s dalšími řemeslníky také interiéry, které doladí tradiční ráz stavení.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia