MF DNES

Nové srdce i játra dostal pacient zároveň

-

Jedinečný úspěch se povedl lékařům z krčského Institutu klinické a experiment­ální medicíny (IKEM). Poprvé se jim povedlo transplant­ovat srdce a játra u pacienta v průběhu jedné operace. Náročný zákrok byl podle nich nevyhnutel­ný.

Lékaři transplant­ovali oba orgány současně od jednoho dárce u devětapade­sátiletého Petra Tona, který měl těžké srdeční selhání a v důsledku toho i cirhózu jater při městnání. „Je to zázrak. Nedokážu to pochopit, ale musím se poklonit specialist­ům a jejich týmům, co dokázali. „Bál jsem se, když mi oznámili, že kromě srdce mi transplant­ují i játra,“přiznal Ton.

Pět let o ničem

„Cítím se perfektně. Posledních pět let bylo o ničem, nedokázal jsem vykonávat

K tomu by mělo dojít kultivací parků, různých zákoutí a prostor u veřejných budov, které na ni navazují. Ty mají být navíc osazeny novým městským mobiliářem. Dalším cílem je, aby po silnici nejezdila jen auta, ale i jízdní kola či vozy městské hromadné dopravy.

A konečně prostupnos­t napříč magistrálo­u mají zlepšit nové přechody. Dnes se po ní denně pohybují desítky tisíc chodců, rušná silnice se jim ale překonává stěží. Křižuje žádnou činnost kromě chození do zaměstnání. Například jsem vyšel první schody do paneláku a musel jsem se zastavit a vydýchat. Se srdcem marodím od třiceti let,“popsal.

Ton šel se zdravotním­i problémy nejprve do nemocnice v Olomouci, odkud jej poslali do pražského IKEM. „Šel jsem na vyšetření jater 2. listopadu a od té doby jsem trávil život v nemocnici,“řekl.

Na čekací listinu k transplant­aci byl zařazen v březnu a operován byl začátkem června. „Čtvrtého července jsem byl propuštěn a nyní beru jen potřebné léky na snížení imunity kvůli přijetí orgánů,“líčil pacient.

„Už jsem schopný jet i na elektrické­m kole,“pochvalova­l si Ton. „Ráno se nasnídám, podívám se na ji jen pár přechodů a zanedbané podchody.

Otázkou je, jestli si humanizace magistrály udrží podporu vedení města i do budoucna. Ač totiž radní převedení koncepce v realitu schválili, bez obtíží se to neobešlo. Pro návrh hlasovalo jen sedm z jedenácti radních. Kromě primátorky Adriany Krnáčové jej totiž nepodpořil ani jeden z členů hnutí ANO.

Podle zastupitel­e Patrika Nachera (ANO) je za tím obava ze snížení kapacity televizi, připravím oběd, prostuduji letáky, sednu na kolo a někdy navštívím lékaře,“popsal svůj den pacient.

Nová technika

„Jedná se o raritní výkon,“zdůraznil přednosta Kliniky transplant­ační chirurgie Jiří Froněk. „Světová zkušenost je taková, že po transplant­aci srdce lékaři čekají na stabilizac­i pacienta a až pak se rozhodnou, zda přistoupí k transplant­aci jater. My jsme se rozhodli pro inovativní techniku,“uvedl. „Oba orgány začaly fungovat ihned po transplant­aci, částečně jistě i díky rychlému průběhu obou výkonů,“dodal.

Lékaři z IKEM provedli již před třemi roky unikátní transplant­aci pěti orgánů současně. (ale)

ulice, po které denně projíždějí desítky tisíc aut. Připomíná, že není dokončen vnitřní ani vnější okruh města, které nabídnou objízdnou trasu. „Navržené kroky, jako je rušení podchodů a větší počet přechodů či zřízení odbočovací­ch pruhů, mohou vést k postupnému zašpuntová­ní této komunikace, a tedy ke zhoršení situace pro všechny účastníky provozu,“myslí si Nacher.

Souhlasí s ním i radní Radek Lacko

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Radost ze života Po zákroku má pacient Petr Ton (vzadu) opět chuť do života a radost z pohybu. Jedním z lékařů, kteří vedli úspěšnou operaci, byl Jiří Froněk (vpředu).
Foto: Petr Topič, MAFRA Radost ze života Po zákroku má pacient Petr Ton (vzadu) opět chuť do života a radost z pohybu. Jedním z lékařů, kteří vedli úspěšnou operaci, byl Jiří Froněk (vpředu).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia