MF DNES

Místo dálnice městský bulvár

Radní schválili pozvolnou přeměnu magistrály, podle kritiků to povede k ucpání důležité tepny

-

Jakub Heller redaktor MF DNES

O zklidnění neboli humanizaci severojižn­í magistrály mluví nejrůznějš­í pražští politici nejméně deset let. Až včera ale vedení města došlo k zásadnější­mu rozhodnutí.

Radní totiž schválili vizi proměny této rušné dopravní tepny, která dělí město vedví. Dali tak zelenou změnám, na kterých více než půl roku spolupraco­val Institut plánování a rozvoje (IPR) s týmem známého dánského urbanisty Jana Gehla.

Celá koncepce je rozdělená na několik etap. Od opatření, ke kterým chce město přistoupit už začátkem příštího roku, po výrazné změny magistrály, jež proběhnou třeba až za deset let. „Prvním krokem k proměně v městský bulvár by měla být úprava přiléhajíc­ích parků, ulic a náměstí. Vzniknout by mělo několik nových přechodů pro chodce,“říká náměstkyně primátorky pro územní rozvoj Petra Kolínská (Trojkoalic­e/Zelení). Podle ní je dnes dopravní tepna bariérou oddělující městské části. „Lidé, kteří nejedou autem, se jí snaží vyhnout. To chceme změnit,“dodává.

Do konce září má IPR vypracovat harmonogra­m, podle kterého se budou změny na magistrále řídit do roku 2020. Dotknou se jejího tříkilomet­rového úseku mezi Hlávkovým a Nuselským mostem, kde silnice protíná hustě obydlené čtvrti. Magistrála má podle radních i nadále zůstat významným dopravním tahem, město ale prý bude lépe pracovat s jejími dopady na okolí.

Radní se zase neshodli

(ANO). „Dávat Vídeň a Kodaň jako příklad není namístě. Ty mají dobudovano­u dopravní infrastruk­turu. Až budeme mít tohle za sebou i my, můžeme dělat humanizaci, se kterou principiál­ně souhlasím. Tohle je ale jen salámová metoda, jak magistrálu ucpat,“říká.

Plynulost zajistí semafory

Takový dopad navržených opatření si ale nepřipoušt­í Kolínská ani IPR. „V tuto chvíli se řidiči nemusí bát žádných radikálníc­h změn, které by snížily propustnos­t magistrály,“říká ředitel IPR Ondřej Boháč. „Teď zkusíme rozběhnout drobná opatření jako nové přechody nebo semafory a ukazatele a uvidíme, jak se osvědčí,“dodává.

Nové přechody jsou ale jedna z věcí, ze které mají kritici návrhu největší obavu. Stačí se podle nich podívat na náměstí I. P. Pavlova, kde kromě přechodů kříží magistrálu i tramvajové koleje, aby bylo jasné, jak kolony aut zpomalují.

Jenže podle Kolínské je právě tato křižovatka důvodem, proč další přechody neuškodí. Proluky v proudu aut, které na ní vznikají, lze podle ní přesouvat po magistrále dál. „Auta už tam dnes čekají, takže pokud se podaří odborníkům na telematiku dobře nastavit světelnou signalizac­i, lze po celé trase doplnit přechody, aniž by to auta zpomalilo,“říká.

Že tomu tak skutečně je, prověří IPR pomocí matematick­ých modelů. V některých případech chce dokonce zřídit dočasné přechody, aby za běžného provozu ověřil, zda řidičům nepřekážej­í.

Zásahy, které by magistrálu proměnily významněji a ovlivnily tak její kapacitu, mají podle Kolínské přijít po dokončení okruhů. Stejně to vidí i náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD), který byl ještě před pár měsíci ke studii Gehlova týmu skeptický, avšak včera pro zklidnění magistrály hlasoval.

„Našli jsme shodu, že nebudeme dělat dopravní úpravy, které jsou v tuhle chvíli na nic, ale že začneme přebudováv­at okolí magistrály. I ve Vídni mají ulice, které mají tři pruhy, a přesto se tam cítíte lépe než na magistrále,“říká.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia