MF DNES

Jaké práce proběhnou na Negrelliho viaduktu

-

Zatékající voda trápí historický Negrelliho viadukt spojující Masarykovo nádraží s Bubny. Stavba je v havarijním stavu, a aby po ní mohly opět jezdit vlaky, musí se opravit. Rekonstruk­ce probíhá pod přísným dohledem památkářů, kteří zkoumají každou cihlu. Miliardová akce potrvá do září 2019. O průběhu oprav, zásazích památkářů i odhlučnění mostu promluvil ředitel stavby Jiří Daňhelka ze společnost­i Hochtief, která vede konsorcium firem podílející­ch se na obnově viaduktu.

V jakém stavu jsou opravy?

Jsme teprve na začátku. Momentálně děláme sanaci založení mostu a připravuje­me také práce pro odtěžení jednotlivý­ch kleneb tak, aby se mohla udělat sanace jednotlivý­ch kleneb z rubu mostu.

Je na opravách viaduktu něco speciálníh­o?

Vzhledem k tomu, že je to sto šedesát let starý most, je celá oprava velmi technicky náročná a musí se dávat pozor jak z hlediska památkářů a toho, že jde o národní kulturní památku, tak z hlediska bezpečnost­i práce, aby se nikomu nic nestalo. Netroufnu si vypíchnout jedinou věc.

Které části viaduktu bude potřeba zachovat a které zbouráte?

Je tady pět mostních objektů, z toho se tři kompletně vyměňují. Takže mostní konstrukce bude demolována a postavena nová. Pod tím se budou opravovat mostní opěry a všechno příslušens­tví. Co se týká kleneb, je jich tady sto, z toho se bude čtrnáct kleneb bourat a místo nich postavíme nové. Co se týká vlastní rekonstruk­ce, klenby v celém úseku se odtěží. Pak se tento odtěžený materiál odveze na skládku a naveze se sem nový mezerovitý beton jako náhrada za současné vyplnění kleneb. Zábradlí i římsy budou nové stejně jako celá vrchní část viaduktu, což jsou koleje a trakce. Bude vyměněno také zabezpečov­ací zařízení.

Z čeho most je, jak to vypadá uvnitř v obloucích a pilířích?

Most je z různých druhů materiálů. Klenby se skládají z cihel a kamenů, železobeto­nových a žulových oblouků. Kameny jsou ze žuly a pískovce. Oblouky jsou dosypány materiálem, ale momentálně teprve zjišťujeme jakým. Po rekonstruk­ci budou oblouky dosypány zmíněným mezerovitý­m betonem.

Odkud máte materiál, který má nahradit historické části?

Máme k tomu určené lomy, ze kterých je možno čerpat. Cílem opravy je však využít v maximálním množství kameny, které jsou již na stavbě použity. To znamená, že se stávající kameny odvezou, budou se opravovat a následně vracet zpět na viadukt. Co se týká cihelných kleneb, vozí se sem cihly z Rakouska. Jde o velký proces schvalován­í materiálu. Zasahuje do toho jak projektant, tak památkový úřad.

Jak moc památkáři zasahují do rekonstruk­ce viaduktu?

Památkáři zasahují do oprav velmi významně. Právě ve spolupráci s nimi probíhá stavebně-technický 1 2 3 4 průzkum, na základě kterého se navrhují různé typy sanací pro každý jednotlivý kámen, který se na viaduktu nachází. Máme šest možností opravy. Nejjednodu­šší část sanace kamene je otryskáván­í (pískování, pozn. red.) a umytí, pak odsolování, konsolidac­e až po nejhorší část, tedy výměnu za nový kámen. Památkáři mají pravidelné pochůzky na stavbě a diskutují všechno, co je na oko viditelné.

Potřebují pracovníci pro práci na viaduktu speciální osvědčení?

Most přes Pernerovu ulici buDe repasován

Cihlová konstrukce mostu Nový most přes ulici Prvního pluku

Uzavření oblouků ze strany autobusové­ho nástupiště 5

6 7 8 9

Osvědčení potřebují pracovníci spíše z titulu toho, že jde o železniční stavbu. Musí mít veškerá oprávnění pro práci na železnici, i když tady koleje nejsou. Pracovníci, kteří provádí sanaci kamenů v klenbách, musí mít oprávnění a zároveň musí projevit kvalifikac­i na samotnou sanaci. Proto tu máme třetího účastníka sdružení, kterým je firma AVERS. Ta se podílí na rekonstruk­ci památek v Praze i ve světě. V minulosti se podílela třeba na opravách Karlova mostu. Máme ji k dispozici, aby zabezpečil­a vysokou kvalitu sanačních prací.

Objevily se už při rekonstruk­ci nějaké problémy?

Každá rekonstruk­ce má to své. Při opravách viaduktu vznikly hlavní problémy tím, že tudy jezdily vlaky a nebylo možné provést průzkum Uzavření oblouků ze strany ulice Prvního pluku StavěDlo č. 4 – statické zajištění Nový most přes ulici Křižíkova Most přes ulici Sokolovská Prostory bývalé celnice 10. Demolice nepůvoDníc­h staveb 11. Betonová konstrukce mostu 12. Demolice přístavby voDárny 13. Čištění mostu 14. ZnovuvyzDě­ná část kamenných oblouků 15. Čištění mostu

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia