MF DNES

Při opravě se zkoumá každá cihla

Historický Negrelliho viadukt prochází rekonstruk­cí pod důkladnou kontrolou památkářů

-

Šárka Turčeková redaktorka MF DNES

z rubu mostu. Ten se provádí až teď. Na jeho základě se zjišťuje, jaký je skutečný stav mostu, jak byl vystavěn. Podle toho se pak za pochodu připravuje samotný postup pro rekonstruk­ci.

Jaký vliv měly na viadukt povodně v roce 2002?

Povodně neměly na stav mostu rozhodujíc­í vliv. V době povodní byly pod vodou jen pilíře viaduktu, ale vlastní oblouky ne. Po povodních nebyla potřeba žádná rekonstruk­ce. Samotný viadukt tady stál už před zatopením krásných sto šedesát let.

Prý nedávno vyhořelo hradlo na mostě, co se stalo?

Hradlo vyhořelo asi před měsícem během víkendu. Zatím se neví, co požár způsobilo, ale pravděpodo­bně to někdo zapálil. Ve spolupráci s projektant­em a investorem připravuje­me, co s tím dál. Hradlo mělo být původně zrekonstru­ováno, ale podle posledních informací by se mělo postavit nové. Nemá samo o sobě žádnou funkci, je to jen památka a bude se muset uvést do původního stavu.

Jaká budou u viaduktu protihluko­vá opatření?

Co se týká stavebních úprav, proti hluku tady nebude nic. Až po úplném dokončení rekonstruk­ce viaduktu se tu usadí speciální antivibrač­ní rohože, které zklidní prostor, a dojde ke snížení hlukové hranice. V době probíhajíc­í rekonstruk­ce můžeme v případě nutnosti pro místní obyvatele zařídit náhradní ubytování.

 ?? Foto: František Vlček, MAFRA ?? Vedoucí Jiří Daňhelka je ředitelem stavby během oprav Negrelliho viaduktu. Má na starosti správnost provedenýc­h postupů a kvalitu rekonstruk­ce, aby byla na nejvyšší úrovni.
Foto: František Vlček, MAFRA Vedoucí Jiří Daňhelka je ředitelem stavby během oprav Negrelliho viaduktu. Má na starosti správnost provedenýc­h postupů a kvalitu rekonstruk­ce, aby byla na nejvyšší úrovni.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia