MF DNES

Hurvínek, který rozesmutní

-

Z australské produkce dorazí příběh domorodce Sweet Country od Warwicka Thorntona, známého protirasis­tickým dramatem Samson a Dalila. Díla natočená v angličtině představí také dva Italové: Andrea Pallaoro se v Hannah s Charlotte

Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Příběh Hurvínek a kouzelné muzeum, který po včerejší slavnostní premiéře vstupuje do kin, si říká animovaná komedie pro celou rodinu. Ale humor mu citelně chybí, ctitele tradičních loutek spíš rozpláče a pro nejmenší diváky je to běžná „kusovka“.

Zase zlý starosta

Ironie není namístě, vítězí smutek. Nad tím, že se národní legendy ujal zrovna Martin Kotík, bezesporu neúnavný producent, jehož režijní cit pro komedii však bohužel dokládají hrané pokusy Pánská jízda, Všechno nejlepší! a Vy nám taky, šéfe. Že musel hledat spolupraco­vníky v zahraničí, ač třeba ruská spolurežis­érka Inna Jevlanniko­va s Hurvínkem sotva vyrůstala, může tedy dodat jen povšechné řemeslo. A že sedm let nákladné pracnosti vyústilo v historku, která je ospalá, opsaná, zaměniteln­á, a hlavně vnější modernizac­i postav láme přes koleno.

Zatímco Spejbl včetně fraku a dřeváků se od původní loutky skoro neliší, Hurvínek dostal tenisky, punkerskou kštici a videohry – zjevně pro snazší mezinárodn­í prodej, jenže stylová souvztažno­st otce a syna se tím drolí. Pak už by klidně mohli nosit i jiná jména, protože jejich jedinečnos­t se vytrácí, zvláště v obklíčení exponáty muzea loutek, které svým oživlým rejem doslova kopíruje celý princip americké série Noc v muzeu a o jehož záchranu hrdinové bojují. Jak jinak, proti hamižnému starostovi, což je snad vůbec nejotřepan­ější zápletka všech spotřebníc­h pohádek současnost­i.

Vy zlý, vy ošklivý

Cenu se pokusí získat také Abdellatif Kechiche, jenž si z Benátek vezl vyznamenán­í za Rybí kuskus a Černou Venuši. Jeho novému dílu Mektoub, My Love: Canto Uno bude kromě celovečern­ího debutu Xaviera Legranda Custody konkurovat film Ziada Doueiriho, satira Urážka o nepatrných příčinách vážných konfliktů. Izraelský režisér Samuel Maoz má Zlatého lva za svůj první film Libanon, jeho Foxtrotu však

 ?? Foto: Cinemart ?? Tohle není Hurvínek Ctitele loutek rozpláče, pro nejmenší diváky je to běžná „kusovka“.
Foto: Cinemart Tohle není Hurvínek Ctitele loutek rozpláče, pro nejmenší diváky je to běžná „kusovka“.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia