MF DNES

Na písku klid

Dva roky už nejsou spoluhráčk­ami. Staré časy nevrátí nikdo, přesto se zdá, že se český plážový volejbal díky dvěma dívkám zvaným Kiki a Maki spíš zase posouvá. Do Prahy míří dvě bývalé jedničky

- Miroslav Němý reportér MF DNES

rásný letní den, venku praží slunce a dívka v růžovém nátělníku se usměje na tu ve fialovém tričku: „Tak pojď.“Předají si slovo a shodují se, že by se na republikov­ém šampionátu měly potkat ve finále. Logicky jako soupeřky. Už dva roky to platí. Fanoušci je pořád mají zafixované pod žoviální, leč chytlavou přezdívkou: Kiki a Maki. Platily za ambasadork­y svého sportu, uchvátily tažením na londýnské olympiádě, ale pak přišel rozchod. Bolavý, dlouhý, nepříjemný. Dva roky – a život už je jinde, zdá se.

„K rozchodu jsem se vyjadřoval­a hodně, nic nového se od té doby neudálo. Myslím, že je fajn, že máme dvě dobré dvojice, co jsou schopné se na světové tour popasovat s dobrými soupeřkami,“říká ta první.

A druhá se s ní shodne: „Je úplně zbytečné nás stavět do nějaké rivality nebo opozice. Já to vnímám strašně pozitivně. Přece jen nejsme úplně velká země, přesto máme dva týmy ve světové špičce – a měli bychom na to být pyšní. Jsem moc ráda, že se holkám daří. Doufám, že se tam udržíme.“

Obě přidaly nové příjmení, neboť se vdaly, obě mají nové parťačky.

„Kiki“neboli Kristýna Hoidarová Kolocová nastupuje s Michalou Kvapilovou, „Maki“alias Markéta Nausch Sluková zase válí s Barborou Hermannovo­u.

První mají čerstvě evropské stříbro, druhé zažily olympiádu v Riu.

Jako soupeřky už se na kurtech potkaly a před mistrovstv­ím republiky, které o víkendu hostí pražský areál Gutovka, seděly jen pár metrů vedle sebe při tiskové konferenci. Ne, nejlepší kamarádky z nich patrně nikdy nebudou – a ostatně do toho všem včetně autora textu vlastně ani nic moc není.

Ale český „beach“svým způsobem z jejich rozdělení žije: najednou má nikoli jeden, ale dva silné páry. „Doufám, že to lidi baví. Cílem by mělo být zviditelňo­vat beach, přitáhnout fanoušky,“říká Hoidarová Kolocová. „Samozřejmě se nám ne vždy líbí, jestli to mají zařizovat články o tom, jak to mezi sebou máme; je toho dost. Ale svým způsobem to chápeme a jsme rády za pozornost, kterou náš sport má.“

Toť realistick­ý pohled. Pokud se v Praze nestane nic mimořádnéh­o, měly by elitní páry bojovat o zlato.

„Podle žebříčku a nasazení by to takhle vypadat mělo,“Nausch Sluková.

A proč to tajit: takový duel je a bude pikantní. „A pokud sem přijde o to více lidí i kvůli tomu, že se budou chtít podívat na to, jak hrajeme proti sobě, tak jedině dobře,“povídá Hoidarová Kolocová.

Sportovně má zatím náskok druhá dvojice, všechny čtyři vzájemné souboje vyhrály Barbora s Markétou. „Kromě jednoho zápasu měly holky výkonnostn­ě navrch. Pokud na finále dojde, spíš budou favoritkam­i. Snad nám to jednoho dne vyjde – a když ne, svět se nezboří,“říká Hoidarová Kolocová.

Nezaujatéh­o fanouška to vybízí k úvahám, že konkurence nakonec posiluje obě strany. Že evropské vicemistry­ně rostou i kvůli tomu.

Hráčský pohled se malinko liší. „Vzájemné zápasy jsou, řekla bych, takové nutné zlo. Němky nerady potkávají Němky a Rusky zase Rusky,“vypráví Hoidarová Kolocová. Její exparťačka souhlasí: „Je škoda, když se na světovce potkáme a vyřadíme se navzájem, což už se stalo.“ souhlasí

Injekce olympijské radosti ji s Hermannovo­u nastartova­la, tahle dvojka je velmi úspěšná.

Hoidarová Kolocová zase chválí parťačku Kvapilovou za to, že díky jejímu růstu i ona znovu zažívá návrat mezi elitu plážového volejbalu: „Vyvrbilo se to skvěle.“

Rozdělení na české jedničky a dvojky je prozatím dle výsledků platné, minimálně tedy do souboje o republikov­é medaile.

„Ze začátku mi vzájemné zápasy úplně nevyhovova­ly, nebyla jsem s tím úplně v pohodě,“přiznává Hoidarová Kolocová. „Teď už je to lepší, daleko víc hrajeme svoji hru, soustředím­e se na sebe. Už to není ani výhoda, ani nevýhoda. Přece jen už se tolik neznáme, dva roky spolu nefungujem­e.“

Takže zápas jako každý jiný? Ano, aspoň ve smyslu toho, že je třeba koncentrov­at se především na svůj vlastní um a stanovenou taktiku. Ve smyslu toho, že co do hodnoty na turnaji je výhra prostě výhra.

Ne že by měl čas vše vymazat. Ale uhladit hrany se mu snad daří.

Obě přidaly nové příjmení, neboť se vdaly. Obě mají nové parťačky.

 ?? Foto: Profimedia.cz a Getty ?? Pokud vyjdou předpoklad­y, utkají se páry Hermannová a Nausch Sluková (vlevo) s Kvapilovou a Hoidarovou Kolocovou ve finále mistrovstv­í republiky.
Foto: Profimedia.cz a Getty Pokud vyjdou předpoklad­y, utkají se páry Hermannová a Nausch Sluková (vlevo) s Kvapilovou a Hoidarovou Kolocovou ve finále mistrovstv­í republiky.
 ??  ?? Proti sobě?
Proti sobě?
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia