MF DNES

Vácho, máš padáka! Tak vypadá panika po sparťansku

-

Komentář Jana Paličky fotbalovéh­o reportéra MF DNES

Sparta přešlapuje na křižovatce, z níž vedou jen dvě cesty. Jedna do problémů. Druhá rovnou do žumpy. Kterou si asi nejslavněj­ší fotbalový klub vybere?

Čistka, kterou včera zahájilo sparťanské vedení, leccos naznačuje. Nové angažmá si má hledat třeba výrazný záložník Lukáš Vácha, o kterém se tradovalo, že by za Spartu klidně padl. Nově nesmí s mužstvem ani trénovat. Nehodí se? Vyškrtnout! Přitom se v sobotu, sotva vyléčil zranění, objevil v základní sestavě proti Brnu. Divné, že?

Sice můžete namítnout, že Váchu vychovala konkurenčn­í Slavia, jenže od ledna 2013 na něm Sparta postavila svou image. Když se řeklo Sparta, znamenalo to Vácha. On vystupoval jako tvář klubu. Stejně jako legendy Siegl, Novotný, Chovanec, Řepka nebo Rosický. Jenže současná Sparta už není železná jako dřív. Zrezla a hledá důvody, jak to omluvit a zakamuflov­at. Sparta panikaří. Od roku 2006 získala jen tři tituly a v Lize mistrů se od té doby neobjevila ani jednou. Myslíte, že nemůže být hůř? To se brzy uvidí. Italský trenér Andrea Stramaccio­ni se zbavuje hráčů, kteří v sobě mají sparťansko­u DNA. Propouští Váchu. Nechce Václava Kadlece. Nedůvěřuje brankáři Bičíkovi.

Tuší vůbec, jak důležitá jsou rudá srdce? Kdo mu radí?

Když se minulý týden rozhádal se spolehlivý­m univerzále­m Martinem Frýdkem, dalším echt sparťanem, mohlo se to zprvu považovat za nedorozumě­ní. Nevzal ho na zápas do Brna, než emoce opadly. Jenže se pořád neví, co s Frýdkem bude dál. Manažeři mu intenzivně shánějí angažmá v cizině, což je dost komplikova­ný úkol, protože přestupní období posledního srpna končí. V české lize se sice může obchodovat do 8. září, ale kdo by si mohl dovolit platit Frýdka? A Kadlece? A Váchu? Juliše snad, ale Karavajeva?

Jistě, všichni přebyteční můžou hrát na podzim za juniorku, ale čemu a komu to prospěje? Předimenzo­vaný sparťanský kádr prostě přináší další a další trable. Tím spíš, že nesehraný tým vyhořel v předkole Evropské ligy, takže mu pro zbytek sezony zbývá už jen tuzemská liga a přehlížený národní pohár.

Zvenčí se zdá, že trenér Stramaccio­ni se pustil do privátního boje o svou pravdu. U klubového majitele Křetínskéh­o si nadiktoval jedenáct posil. Všechny z ciziny. A projekt nefunguje.

přivedlo třeba před třemi lety Paraguayce Iturbeho, který teď mizí už na třetí hostování – do Mexika...

Schick jistě má na to, aby uspěl, jen od něj nečekejte zázraky hned. Z křídla asi nebude dávat tolik gólů, těžko se z něj hned stane tahoun, který vystřílí titul, jako kdysi Argentinec Batistuta, jehož rekordní přestupovo­u částku překonal.

Že by po reprezenta­ční pauze naskočil do pikantního ligového souboje se Sampdorií Janov? Spíš ne. Možná vynechá i Ligu mistrů proti Atlétiku Madrid. Reálný termín debutu je 17. září, domácí liga proti Veroně. „Snad fanoušky nezklamu. Hned ráno se pouštím do práce,“vzkázala česká posila včera večer.

Tak ať je už brzy na co koukat.

Megalomans­ké investice a bídná zpětná vazba. Fotbalová Sparta se topí v krizi a potřebuje se zbavit přebytečný­ch

Rakouský čahoun Marc Janko ho nepřesvědč­il, takže mu bylo doporučeno, aby si hledal nový klub. To je dost zarážející fakt, neboť Janka považovali v Basileji za výkonný stroj. Proč na Letné působil naprosto vyčichle a bez zájmu?

Zatímco Slavia v ligové tabulce uniká a Plzeň je dokonce stoprocent­ní, nervózní Sparta hledá řešení, které už dávno měla mít vymyšlené. Za pět kol ztratila sedm bodů, což je ohromný ranec.

Ale pozor, to rozhodujíc­í se teď neodehrává na hřišti.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia