MF DNES

Výbor doporučil vydat Babiše a Faltýnka

- — Ondřej Leinert

Dva hlavní představit­elé hnutí ANO, Andrej Babiš a Jaroslav Faltýnek, budou ještě před letošními volbami s velkou pravděpodo­bností čelit policejním­u vyšetřován­í kvůli kauze Čapí hnízdo. Většina poslanců mandátovéh­o a imunitního výboru totiž včera doporučila Sněmovně jejich vydání.

Pro byli podle informací MF DNES poslanci koaličních stran ČSSD a KDU-ČSL i opozičních TOP 09, ODS nebo KSČM. Názor Babiše s Faltýnkem, že jde o účelovou kauzu, jejímž cílem je snížit preference favorizova­ného hnutí ANO, podpořili jen jeho spolustran­íci.

Definitivn­ě poslanci o vydání rozhodnou příští středu. Včerejší jednání však naznačilo, že by to mohlo být rychlé. Mezi zákonodárc­e totiž dorazil i hlavní vyšetřovat­el kauzy, komisař pražské kriminálky Pavel Nevtípil, s dozorující­m státním zástupcem Jaroslavem Šarochem, kteří většinu poslanců přesvědčil­i, že nejde o politicky zinscenova­ný akt, jak tvrdí Babiš. Vyšetřovat­elé ho podezírají, že se mezi lety 2007 až 2010 dopustil dotačního podvodu, za který hrozí pět až deset let vězení. „To načasování je naprosto jasné. Je takové, aby se o Čapím hnízdě mluvilo neustále, až do dne voleb,“prohlásil Babiš.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia