MF DNES

Alergické reakce na vosí jed jsou silnější než dřív

-

Léto končí, vosy se rojí. A také bodají. Podle lékařů v posledních letech přibývá případů, kdy po vosím píchnutí jde lidem o život.

„Anafylakti­ckých reakcí, kdy člověk začne otékat a hrozí mu udušení, jsem v posledních dnech zažil hned několik,“potvrzuje Jan Sedlák z jihočeské záchranné služby. „Sloužil jsem v srpnu v Českém Krumlově a těžkých reakcí na vosí bodnutí bylo každý den několik.“

Horší průběh reakcí na bodnutí hmyzem potvrzuje také lékař Vladimír Gregor ze Strážnice. „V posledních letech pozoruji jednoznačn­ý nárůst závažných reakcí, které jsem nikdy předtím nezažil,“říká praktický lékař, který ordinuje více než třicet let.

„Jedovatějš­í“vosy zažila na letošním dětském táboře také Lenka Krbcová z Prahy. „Dvě děti píchla vosa tak, že měly ‚sloní‘ ruku, další chlapec se ráno probudil s tak těžkým otokem obličeje, že nemohl ani otevřít oko.“

Počet vážných reakcí se zvyšuje i tím, že prudce přibývá alergiků. „Riziko závažných reakcí na bodnutí hmyzem je vyšší u lidí s ekzémem, s alergiemi na pyl a podobně,“říká dětská lékařka Hana Cabrnochov­á.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia