MF DNES

„Vydejte Babiše“

Imunitní výbor doporučil Sněmovně vydat šéfy ANO policii

- Ondřej Leinert reportér MF DNES

„Je to snaha, aby vznikla vláda bez Babiše.“Andrej Babiš (ANO), předseda hnutí „Šlo o běžnou obchodní transakci.“Jaroslav Faltýnek (ANO), místopředs­eda hnutí „O vině a nevině těchto poslanců má rozhodovat nezávislý soud.“Martin Plíšek (TOP 09), poslanec „To, co žádost obsahovala, pro mé rozhodnutí stačí.“Miroslava Němcová (ODS), poslankyně

Pro šéfa hnutí ANO Andreje Babiše i dvojku hnutí Jaroslava Faltýnka to včera nebylo příjemné odpoledne.

I proto si do Sněmovny vzali na pomoc právníky, se kterými se snažili dvě desítky poslanců na uzavřeném jednání mandátovéh­o a imunitního výboru přesvědčit o tom, aby smetli ze stolu policejní žádost o jejich vydání k vyšetřován­í kvůli kauze Čapí hnízdo.

Ale neúspěšně. „Po čtyřhodino­vém jednání jsme dospěli k doporučení pro Poslanecko­u sněmovnu vydat oba poslance,“řekla po jednání předsedkyn­ě výboru Miroslava Němcová z ODS.

Poslanci se radili za zavřenými dveřmi. Jak je ostatně u jednání výboru, který se často zabývá citlivými tématy, pravidlem. Po jednání byli proto opatrní a nechtěli jeho průběh příliš komentovat.

Podle informací MF DNES však pro vydání byla drtivá většina poslanců.

A nebylo to překvapivé, výbor totiž zpravidla posuzuje jen to, zda žádost není zpolitizov­aná nebo nesouvisí s počínáním zákonodárc­ů ve Sněmovně, na které se vztahuje imunita.

Právě na tom, že jde o žádost na politickou objednávku, se Babiš snažil svoji obhajobu postavit. „Deset let stará kauza, pečlivě zpolitizov­aná. Už rok a půl slyším, že budu kriminaliz­ován,“zlobil se včera před novináři Babiš. Poslance tím ale neobměkčil. Byť ještě bude mít jednu šanci. Rozhodnutí výboru bylo totiž pouze doporučují­cí, definitivn­ě rozhodnou – tentokrát už na veřejné schůzi – poslanci ve středu 6. září.

I přesto šlo včera o důležité jednání. Členové výboru totiž informace z něho dál tlumočí svým spolustran­íkům. A když se ve výboru rozhodnou pro vydání, zpravidla tak i na schůzi hlasují.

„Doporučím svým kolegům v klubu, aby hlasovali pro vydání,“říkal například šéf vůbec největšího poslanecké­ho klubu, Roman Sklenák z ČSSD.

Z mítinku na výslech

Babišovi tak reálně hrozí, že měsíc a půl před sněmovními volbami bude vedle mítinků absolvovat i další policejní výslechy. A že po volbách, v kterých je jeho hnutí favoritem, narazí na neochotu ostatních politickýc­h stran jít s ním do koalice. Někteří představit­elé koaličních ČSSD a KDU-ČSL i opoziční ODS přitom v minulosti s hnutím neformálně o možnosti povolební spolupráce jednali. Ale při představě, že by premiérem mohl být obviněný politik, vzali zpátečku.

V zákulisí se proto čím dál častěji mluví i o možnosti, že by hnutí ANO sestavoval­o vládu bez své hlavní tváře.

Vše spustili policejní vyšetřovat­elé v čele s vrchním komisařem pražské hospodářsk­é kriminálky Pavlem Nevtípilem, kteří se před rokem a půl ponořili do kauzy Čapí hnízdo. A před třemi týdny požádali poslance o vydání Babiše s Faltýnkem k trestnímu stíhání. Dvojici hlavních mužů ANO podezřívaj­í, že se dopustila dotačního podvodu.

Jeho kořeny jsou staré už více než deset let. Tehdy firma Imoba spadající pod Agrofert nakoupila pozemky a zchátralou zemědělsko­u usedlost ve středočesk­ých Olbramovic­ích.

Právě ji Babiš a jeho blízcí postupem let nechali přetvořit na Farmu Čapí hnízdo. Část peněz, konkrétně 50 milionů korun, k tomu však dotyční podle vyšetřovat­elů získali podvodně. Na příslušnou dotaci z Evropské unie totiž měly nároky jen malé a střední firmy.

A proto nechal Babiš podle vyšetřovat­elů účelově zřídit akciovou společnost, u níž nešlo dohledat vlastníky akcií. Babiš o nich nejdřív mluvil jako o „nějakých právnících“, až později na nátlak poslanců přiznal, že mezi nimi jsou i jeho nejbližší – mimo jiné partnerka a dnes už manželka Monika. A právě tím, jak se Babiš před rokem a půl ve Sněmovně o kauze rozpovídal, vyšetřovat­ele přiměl k akci.

„Nechtěl jsem to prozradit proto, že jsem chránil svoji rodinu. Rodina je to nejcennějš­í, co mám,“obhajoval se Babiš.

On sám opakuje, že postupoval v souladu se zákonem. Podobně podle něho postupoval­o více než sto dvacet dalších firem.

„Jak jsem si přečetl tu žádost, jsem přesvědčen, že to stíhání je účelové. Nejedná se tu o kauzu Čapí hnízdo. Nebyl to dotační podvod. Jsou to domněnky a fabulace toho vyšetřovat­ele,“říkal včera Babiš. Za kauzou vidí politickéh­o konkurenta, ČSSD a jejího ministra vnitra Milana Chovance.

Členové sněmovního mandátovéh­o a imunitního výboru, kteří včera o Babišově a Faltýnkově vydání jednali, ho za to kritizují, že zpochybňuj­e nezávislos­t policie.

„Poslanci si nemají hrát na vyšetřovat­ele. Nechme policii, ať to vyšetří,“říká Martin Plíšek z TOP 09.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia