MF DNES

Firma, která „provokoval­a“svým názvem

- Karel Hrubeš reportér MF DNES

Opavská společnost FAU, která skončila v insolvenci po zásahu Finanční správy, byla pod drobnohled­em úřadů dlouhou dobu. Vzhledem k tomu, že byla jedním z největších soukromých obchodníků s benzinem a naftou, není divu.

Bývalý šéf Finanční správy Jiří Žežulka řekl, že daňaři se o FAU zajímali již před šesti lety. „Z tohoto pohledu ta kauza může souviset ještě s jednáním a chováním společnost­i před příchodem bývalého ministra Babiše,“řekl Žežulka.

Státní instituce však kolem opavské firmy, která podle Finanční správy dluží státu na daních přes osm set milionů korun, kroužily ještě o něco dříve.

Úředníky, kteří se zaměřují na hospodářsk­ou trestnou činnost a kteří společnost prověřoval­i, dráždil její název.

„Kdysi za mnou přišel kolega, že ta společnost nás chce asi provokovat, když si do názvu dala FAU,“uvedl bývalý úředník Finančního analytické­ho úřadu, který používá stejnou zkratku, jen s dlouhým „ú“na konci.

Pravda je však trochu jiná. Opavská firma totiž podle obchodního rejstříku vznikla v létě 1993. Finanční analytický útvar – tehdy ještě patřící pod ministerst­vo financí – až o tři roky později.

Viktoriagr­uppe a Pitr

O firmě FAU se příliš nepsalo do doby, než vypukla kauza kolem společnost­i Viktoriagr­uppe.

Ta pro stát schraňoval­a strategick­é zásoby nafty. Na podzim 2014 se však dostala do problémů. Dlužila státu na daních a krátce poté zkrachoval­a.

Mimochodem také v případě Viktoriagr­uppe se objevily spekulace, že by se za určitých okolností mohla z dluhů dostat – nebýt zásahu celní správy.

Česká nafta zůstala po krachu Viktoriagr­uppe uvězněná v německých skladech společnost­i v bavorském Kraillingu.

Tady vstupuje na scénu jeden ze spolumajit­elů firmy FAU Vojtěch Csabi.

Ten v době, kdy stát řešil, jak se ke své naftě dostat, založil v Německu společnost Krailling Oils Developmen­t. Ta pak koupila sklad v Kraillingu a pomohla státu s návratem nafty do Česka.

Právní zástupkyní Krailling Oils Developmen­t je právnička Kateřina Radostová. Ta je dlouhodobě spojována s kontroverz­ním podnikatel­em Tomášem Pitrem.

Za ním vedou i další podrobnost­i obchodu. Polovinu kupní ceny areálu v Kraillingu údajně zaplatil byznysový spojenec Pitra Tomáš Malina. Muž, který byl odsouzen na pět let za zpronevěru při obchodu s pohonnými hmotami.

Právě Pitrovo jméno zmiňuje na nahrávce anonymní skupiny Šuman, která byla zveřejněna minulý týden, Andrej Babiš. „Teďka to koupil Pitr, no a samozřejmě jedeme po nich, protože to je zločinecká banda, která dluží na daních státu asi 200 milionů,“zní na záznamu.

Spolumajit­el FAU Csabi spojení s Pitrem odmítá. „Ode mě určitě nic nekoupil. Je to otázka pro pana Babiše, když něco takového říká. Nejradši bych si s ním sedl u Václava Moravce a povykládal si s ním o Kraillingu od prvopočátk­u. Na to ale on nepřistoup­í,“řekl k tomu Csabi Hospodářsk­ým novinám.

Finanční správa se v minulosti zaměřila ještě na jednu firmu, u níž se spekuloval­o, že za ní stojí Tomáš Pitr.

Šlo o ústeckou chemičku Kratolia Trade. Také ona po zajišťovac­ím příkazu na 90 milionů skončila v insolvenci.

Exministr Babiš se s Pitrem střetl například při privatizac­i společnost­i Unipetrol.

Jednali spolu i o prodeji ústecké chemičky Setuza, kterou chtěl Babiš získat.

Exministr však odmítá, že by úkoloval Finanční správu pro zájmy holdingu Agrofert.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia