MF DNES

Dvě stovky za zničený život

Rodinu mu komunisté vyhnali ze statku . Stát mu teď přiznal odškodné 200 korun

- Milada Prokopová redaktorka MF DNES

Vpadesátýc­h letech rodinu Milana Hlobílka komunisté zbavili všeho majetku a násilím vystěhoval­i z prosperují­cího statku v Mistříně (dnes části obce Svatobořic­e) na Hodonínsku do polorozpad­lé samoty na Kroměřížsk­u. Měli být příkladem, jak tehdejší režim „zatočil“s kulaky a protisocia­listickými živly. Rodinu tím prakticky zničili.

Milan Hlobílek se vloni po 65 letech dočkal očištění jména svého i svého otce a nyní i odškodného od státu. Ministerst­vo mu pošle poukázkou celých 200 korun.

Rozhodnutí odůvodnilo tím, že nebyl ve vazbě ani ve vězení. „To ani nebudu komentovat. Už to asi vzdám. Je mi pětaosmdes­át a jsem nemocný, na boj už nemám sílu,“reagoval Hlobílek, který dnes žije ve Zlatých Horách na Jesenicku.

Podle jeho advokáta je částka paušální náhradou za trestní řízení podle zákona. „Vůbec ale nepřihlíží k příběhu lidí. Mého klienta sice nezavřeli do vězení ani na psychiatri­i, ale odsoudili ho ke dřině, nemohl studovat a zničili život jemu i jeho rodině. Byl to akt zlovůle. Nikdo nevydal žádný dekret ani nic nevysvětil­i,“poznamenal Hlobílkův advokát Lubomír Müller.

Podle něj může Milan Hlobílek kvůli rozhodnutí podat soudní žalobu, ale s nejistým výsledkem a rizikem, že bude platit soudní výlohy.

„Všechno nám sebrali, pozemky hned po únoru 1948, pak i střechu nad hlavou, dokonce ani postel pro mě rodičům nedovolili vzít,“vzpomíná Hlobílek. U vyhnání z Mistřína v dubnu 1951 nebyl. Studoval tehdy na vyšší zemědělské škole v Opavě, odkud ho vyhodili a poslali na těžkou práci na statek. Na vojnu ho přidělili k tehdy obávaným „pétépákům“, galeje pro lidi politicky nespolehli­vé a zločince.

A ani po listopadu 1989 se mu nevedlo lépe. „Na restituci jsme neměli nárok, protože se vztahovala jen na fyzické osoby, a otec se strýcem, aby zachránili majetek před komunisty, založili společnost s ručením omezením,“vysvětlil.

 ?? Foto: archiv M. Hlobílka ?? Šťastné časy Milan Hlobílek s otcem ještě v době, kdy hospodařil­i na svém statku.
Foto: archiv M. Hlobílka Šťastné časy Milan Hlobílek s otcem ještě v době, kdy hospodařil­i na svém statku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia