MF DNES

Už zítra v časopise RodiSa DNES

Strany přiznávají, že nedokážou dodržet zákon omezující výdaje na kampaň. A už chystají změny.

-

Jakub Pokorný reportér MF DNES

konomický ředitel ČSSD Martin Starec včera v Senátu přiznal, že největší strana bude mít obrovský problém splnit nový zákon o pravidlech volebních kampaní.

Před pár dny mu totiž úřad dohlížejíc­í na kampaně napsal, že musí mít smlouvu na každou plochu, na kterou vylepí volební plakát.

Starec ale vysvětlil, že to by jich musel sehnat šest tisíc, protože právě tolik je obcí v Česku. V každé z nich je nějaká vývěsní skříňka, dveře od hasičárny, sloup veřejného osvětlení či strom, kam se s tichým souhlasem starosty dávají před volbami plakáty stran. A teď má být na každý smlouva.

Starec včera řekl, že je nemá šanci zajistit. „Jsme v pasti, tak hledejte jiné řešení. Vy nám pošlete 28. srpna nějaký výklad, ale my děláme kampaň už od května,“řekl Starec do očí členům vedení úřadu na včerejším semináři v Senátu.

Letos prvně platí nový zákon o volebních kampaních, který děsí stranické sekretariá­ty.

Jednak zavádí celkový limit 90 milionů korun na kampaň, aby si žádný miliardář „nekoupil“volby. Ukládá povinnost, aby se každý sponzor zaregistro­val, aby každý plakát nesl „podpis“zadavatele a zhotovitel­e, ale kromě toho strany musí vykázat a ocenit třeba i své dobrovolní­ky.

Aspoň si to tak představuj­e nový Úřad pro dohled nad hospodařen­ím politickýc­h stran a hnutí, který už od června strany zásobuje svými stanovisky, co a jak mají dělat. Už také zahájil dvě správní řízení, kde hrozí sankce. Další jsou na cestě.

Volební poradna

budou soudy,“předpovídá Kubera. Zpochybnil třeba i základní smysl zákona, který chce po stranách vyúčtovat kampaň od chvíle, kdy se vyhlásí volby.

„Kampaň začíná dříve. Po zvolení kohokoli kamkoli už začíná kampaň pro další volby,“argumentov­al Kubera.

Úředníci z vedení úřadu byli po většinu semináře v defenzivě. Občas zodpověděl­i dotaz, občas připustili, že se nad některou složitější otázkou budou muset ještě zamyslet a vydají stanovisko později.

Aby to bylo ještě složitější, člen vedení úřadu František Sivera všechny varoval, že „názor členů úřadu ještě nemusí být názorem úřadu.“

Volební manažeři stran měli konkrétně obavu z pravidla, že kandidáti dělají kampaň „s vědomím stran“– to znamená, že strana nese zodpovědno­st i za kandidáta, který Smlouvy na všechno se utrhne ze řetězu a vylepuje svoje plakáty na vlastní pěst. „Vy to v úřadu berete tak, že s vědomím znamená automatick­y se souhlasem. Ale tak to není. Když mě manželka pouští do hospody, je to s jejím vědomím, nikoli se souhlasem,“vtipkoval senátor Miloš Vystrčil (ODS).

Sivera také zmínil, že úřad po dlouhých diskusích určil, že registrova­t se u něj musí lidé, kteří si vylepí plakát větší než formát A4. Ani pro babičku z vesnice, která si ho dá na vlastní plot, neplatí žádná výjimka. Kubera hned opáčil, že teď budou všude viset billboardy složené z malých čtvrtek A4.

„Třeba vás, pánové, zruší“

 ??  ?? Na každý, i malý plakát musí mít strana smlouvu s pronajímat­elem výlepní plochy, tedy třeba plotu zahrady nebo stromu v aleji. Ilustrační foto. Foto: Michal Šula, MAFRA
Na každý, i malý plakát musí mít strana smlouvu s pronajímat­elem výlepní plochy, tedy třeba plotu zahrady nebo stromu v aleji. Ilustrační foto. Foto: Michal Šula, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia