MF DNES

Lidé bez internetu nevolí protiimigr­ační strany

-

Lukáš Valášek reportér MF DNES

íjnové parlamentn­í volby budou pro politiky nervák až do poslední chvíle. Více než polovina voličů teď totiž není rozhodnutá, koho bude volit. A podle sociologů se mnozí rozhodnou až v den voleb. Naznačuje to průzkum společnost­i Behavio ve spolupráci s katedrou sociologie Univerzity Karlovy, který zveřejní dnes.

Na rozdíl od klasických předvolebn­ích průzkumů mapa voličů neukazuje, koho lidé nejpravděp­odobněji budou volit. Postihuje, mezi kým se rozhodují a také jak myslí. Južnič, Smrčkov a užité umění z Krásné jizby a Topičova salonu - 603147191

Seminář svolal místopředs­eda Senátu Jaroslav Kubera, který pozval vedení úřadu včetně předsedy Vojtěcha Weise a nejznámějš­ího člena, politologa Jana Outlého.

Pánové seděli na stupínku v Senátu a několik hodin fungovali jako poradna. Snažili se reagovat na dotazy a výtky přítomných politiků a volebních manažerů stran.

Hned na začátku udal diskusi tón Kubera, když od plic řekl, co si o zákoně myslí.

„Začnu citátem z Pelíšků. Na dnešním semináři budeme hledat odpověď, kde udělali soudruzi chybu. Volební kampaň se podle mě ponese v duchu udavačství. Nepočítejt­e také, pánové, že se s vašimi rozhodnutí­mi někdo spokojí, budou žaloby,

A některé souvislost­i jsou překvapivé. Například lidé, kteří nepoužívaj­í internet, nejpravděp­odobněji půjdou volit ANO, ČSSD nebo KSČM. V podstatě mezi nimi ale nejsou příznivci protiimigr­ačních stran, jako je třeba SPD nebo Blok proti islamizaci, které válí například na sociálních sítích.

Průzkum také říká třeba i to, že Koupím obrazy, porcelán, hodinky, hodiny a veškeré starožitno­sti. T: 739907598 strany by své agitace mohly zaměřit na muže. „Muži častěji nepůjdou k volbám a více než žen jich je také nerozhodnu­tých,“konstatova­l výzkumník Vojtěch Prokeš.

Z nerozhodnu­tých voličů váhají, zda jít volit, nejvíce lidé, již zvažují protiimigr­ační strany a Svobodné.

Naopak nejvíce jistí, že k urnám vyrazí, jsou si lidé, kteří zvažují liberálně středové strany jako ODS, TOP 09 či lidovce.

ANO mezi 10 a 47 procent hlasů

Výzkumníci se ptali téměř 1 500 respondent­ů. Všichni dostali virtuální volební lístky a měli se rozhodnout, které úplně hodí do koše a které lístky si ponechají „na stole“v užším výběru. Ukázalo se, že řada z nich uvažuje hned nad několika stranami naráz. V tom, že skutečně půjde volit a také koho, má jasno ani ne třetina lidí.

Například i favorizova­né ANO si podle průzkumu nemůže být výsledným číslem jisté. „ANO může ve volbách získat v závislosti na nerozhodnu­tých voličích od 10 do 47 procent hlasů. A zásadní vliv na to nemají jen váhající voliči ANO, ale také to, zda odpůrci ANO přijdou volit jiné strany,“doplnil jeden ze zakladatel­ů společnost­i Behavio Jiří Boudal.

Zákon o volebních kampaních prosadila hlavně sociální demokracie, protože chtěla omezit ANO. Teď se ale k zákonu nikdo moc nehlásí.

Návrh na změny v zákoně avizovali včera komunisté, výhrady měli i zástupci ODS, ČSSD a TOP 09.

Komunistic­ký poslanec Jan Klán přítomným členům úřadu dokonce sarkastick­y řekl: „Já bych se nedivil, kdyby vás někdo zrušil.“Outlého to však nerozhodil­o.

„Někdo se vyjadřuje emotivněji. Úřad by měl ale zůstat nezávislý,“sdělil Outlý.

Z celkového množství 8,5 milionů oprávněnýc­h voličů mají strany jisté pouze jednotky procent. Největší voličské jádro má však právě ANO.

Nahrát by hnutí mohlo další zjištění sociologů. O ty samé voliče se totiž podle voličské mapy nejvíce zápolí ve dvou skupinách stran, které hnutí konkurují.

Lidovci se přetahují s Piráty, ODS, Starosty, TOP 09 a Zelenými. Rvačka bude i mezi protiimigr­ační SPD, Rozumnými a Bloku proti islamizaci. Průzkum ukazuje i to, které strany jsou zatím nejatrakti­vnější pro ty, kteří minule nevolili – Piráti, SPD a Svobodní.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia