MF DNES

Loganovi parťáci jen udělají z Dannyho parťáků amatéry

Channing Tatum, Adam Driver, Daniel Craig. Hvězdná sestava novinky Loganovi parťáci si nezadá s hereckou elitou jejích předchůdců, Dannyho parťáků. I když výsledek tolik nejiskří.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Režisér obou projektů Steven Soderbergh je filmařský aristokrat. Rovněž Dannyho parťáci, profesioná­lní lupiči v bílých rukavičkác­h, patří mezi šlechtice galerky.

Humor z vězení

Kdežto Loganovi parťáci, ač také naplánují zlodějskou akci století, jsou naopak amatéry zločinu, dokonce tlupou smolařů, zoufalců a venkovskýc­h balíků, jaké by divák čekal spíše v buranských komediích. Což je vlastně jediná, ovšem zásadní změna, neboť na půdu krimikomed­ie zatahuje sociální nádech.

S línou náladou zapadlého městečka se navíc pojí tempo vyprávění, které zejména v první půli klouže po povrchu místního přežívání. Tady by se dalo krátit, protože postup jinak zůstal stejný jako u Dannyho: naverbovat kumpány, vymyslet plán, rozdělit úkoly – a konečně spustit akci, s jejíž originální důmyslnost­í i nečekanými zádrhely se rychle zvyšují obrátky. U Loganových parťáků to platí nejen obrazně, neboť vděčnou kulisu tvoří automobilo­vé závody.

Nicméně pokud jde o smích, jeho největší zásobárna se nalézá úplně jinde, v souběžné dějové lince z věznice, kde si Soderbergh – bez ohledu na záhadnou, nejspíše smyšlenou scenáristk­u skrytou pod jménem Rebecca Bluntová – dovolil přinejmenš­ím dvě sladké jízlivosti. První namířil vůči diktátu politické korektnost­i, když běloch napadne černocha se slovy: „Nikdy tě nenapadlo, jak se cítí bílej?“Ve druhé se otřel o populární seriál Hra o trůny, neboť trestanci požadují do své knihovničk­y další díly ságy – ale původní knižní předlohy, které, jak jim marně vysvětlují, nestihl George R. R. Martin na rozdíl od autorů televizníc­h scénářů ještě napsat.

U mě dobrý

Prostě i Loganovi parťáci poskytují chytrou zábavu, jen lehce zpomalenou a méně jiskřivou, než jakou vládla světácky velkodušná Dannyho banda. Premiérová variace se laskavě sklání k antihrdinů­m z nižších pater intelektu, bontonu i životní perspektiv­y. Jeden z bratrů Loganových přišel o ruku, druhý má zhmožděné koleno, rozbité manželství a dluhy, protože „účty nemám rád, tak je neplatím“.

Ať se scházejí v místním baru nebo na pouti s poníky, noří se do poklidně rezignovan­é nálady, v níž se rytmus lupičských parádiček rozpouští. Což platí hlavně pro dovětek příběhu, přestože zdánlivou hrozbu morality rázně smete.

Ale pořád je tu pocitově příjemně. Loganovi parťáci zvou do rodiny filmů, které přiznávají důstojnost outsiderům, do countryové poetiky hrdých lokálních patriotů někde na pomezí děl bratrů Coenových, Malé Miss Sunshine a českého U mě dobrý.

 ?? Foto: Bontonfilm ?? Amatéři zločinu Loganovi parťáci patří do rodiny filmů, které přiznávají důstojnost outsiderům, do countryové poetiky hrdých lokálních patriotů.
Foto: Bontonfilm Amatéři zločinu Loganovi parťáci patří do rodiny filmů, které přiznávají důstojnost outsiderům, do countryové poetiky hrdých lokálních patriotů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia