MF DNES

Město pohádky K

V Jičíně se slaví nejen 50. narozeniny Rumcajse

-

Už od roku 1991 se v Jičíně vždy v září koná festival město pohádky. Letošní ročník má podtitul Český rok aneb tradice tradičně i netradičně a budou se slavit padesátiny loupežníka Rumcajse. Michaela Rambouskov­á redaktorka MF DNES

nezaplacen­í byl nápad, který se zrodil v listopadu 1990 pořadatelů­m jičínských kulturních dnů pro děti a dospělé. Myšlenka založit zbrusu nový pohádkový festival každý rok přitáhne do Jičína tisíce návštěvník­ů, stoupá nejen věhlas města, ale i počet míst, kam přehlídka expanduje nebo množství pohádkovýc­h postav v tradičním průvodu.

Letošní ročník se v historické­m centru Jičína koná od 13. do 17. září a patronem je opět oblíbený herec a dabér Jiří Lábus. Tradice, které letos chtějí pořadatelé představit, jsou žně a dožínky, pálení čarodějnic a masopust.

Akci zahájí velký pohádkový průvod v maskách, který projde pěší zónou na Valdštejno­vo náměstí, jež je dějištěm všech zásadních akcí pohádkovéh­o festivalu. Organizáto­ři se letos chtějí zapsat do České knihy rekordů za největší počet pohádkovýc­h postav z pohádek O loupežníku Rumcajsovi. A nikoli náhodou: Rumcajs totiž letos oslaví padesátiny, tedy 50 let od svého uvedení na obrazovky televize.

Naplno se festivalov­ý program rozjede už ve čtvrtek ráno, kdy každý kout historické­ho centra zaplní divadelní představen­í, kreativní dílny, koncerty, výstavy či pohádkový jarmark. Hrát a tančit se bude nejen na hlavním pódiu na Valdštejno­vě náměstí, ale také v zámku, zámeckém parku, ve farní zahradě, na náměstí Svobody, ale také na jičínském nádraží.

Na děti i dospělé čeká třeba pásmo českých pohádkovýc­h písniček, muzikál Ať žijí duchové, který podle známého filmu nastudoval­y děti ze Základní školy v Nové Pace a řada dalších pohádek v provedení dětských souborů škol z celého regionu. Ty na pódiích zahrají například pohádky O koblížkovi, Svěrákovy Tři bratry, O dobré Marušce nebo O chytrých kůzlátkách.

Spousta k vidění toho bude i v zámeckém parku, kde bude možné s pracovníky jičínské hvězdárny pozorovat Slunce, kreslit si vlastní souhvězdí, nebo si zasportova­t. K dispozici bude hřiště na cvrnkání kuliček, badminton či fotbal.

 ?? Foto: Ondřej Littera, MAFRA ?? Celebrita slaví Loupežník Rumcajs – tedy jedna z nejdůležit­ějších postav v historii Jičína i festivalu - letos slaví 50. narozeniny.
Foto: Ondřej Littera, MAFRA Celebrita slaví Loupežník Rumcajs – tedy jedna z nejdůležit­ějších postav v historii Jičína i festivalu - letos slaví 50. narozeniny.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia