MF DNES

Jízda načerno zlevní. Když si viník koupí roční kupon

Město přichystal­o kampaň v MHD. Poctivé cestující odmění plackami, ty nepoctivé pak chce lákat k zaplacení pokut výhodami.

- Jakub Heller redaktor MF DNES

Téměř tři sta tisíc lidí ročně dostane od pražských revizorů pokutu za to, že u sebe nemají platnou jízdenku nebo kupon na městskou hromadnou dopravu. Pouze šest procent z nich si přitom Lítačku doma jen zapomnělo, zbytek jsou skuteční černí pasažéři. Magistrát kvůli nim ročně přichází o miliony korun a chce to rychle změnit.

Připravil reklamní kampaň, která má neplatiče přesvědčit, aby si pořídili roční kupon. Na dveřích vozů MHD se proto objeví samolepky s nápisem „Nejedeš načerno?“, které mají cestujícím připomínat, že jízda MHD není zdarma.

Plackami za lepší cestující

Stejný účel budou plnit i komiksové fotopříběh­y umístěné na reklamních plochách v metru. V jednom z nich třeba revizor kontroluje mladý pár cestou na schůzku. Poté, co se ukáže, že muž nemá lístek, komiksová bublina u dívky sděluje: „To je teda trapák! Nemá ani na lístek a zval by mě na rande... To si dělá srandu, ne?!“

Poctivé cestující, kteří se při kontrole prokážou jízdenkou, budou revizoři odměňovat plackami s nápisy „Jsem poctivka“a „Jsem férák“. Dětem rozdají dětské lístky, aby si je mohly označit a učily se tak odmala správným návykům.

Dopad kampaně na cestující ukáže až čas. Město si ale připravilo i hmatatelně­jší změny, které bude podle náměstka primátorky Petra Dolínka (ČSSD) rada schvalovat v září. Tou nejvýznamn­ější je snížení pokuty za jízdu na černo o polovinu. Hříšníci tak ušetří čtyři sta korun. Podmínkou ale je, že zápis o kontrole, který jim vypíše revizor, přinesou do pěti pracovních dní na přepážku a koupí si roční kupon za 3 650 korun.

Jedním z důvodů pro start kampaně se zdá být to, že se českým dopravním podnikům nedaří pokuty vymáhat. „Jen z loňska nám zůstalo zhruba 270 milionů korun nevymožený­ch pohledávek za černými pasažéry,“uvedl Ladislav Urbánek, dopravní ředitel pražského dopravního podniku (DPP), který loni vybral na pokutách 139 milionů korun. Sankci tedy uhradila jen třetina černých pasažérů, jejichž počet navíc neklesá.

Za první polovinu letošního roku revizoři udělili 145 tisíc pokut, tedy téměř polovinu loňského počtu. Město si přitom stojí za tím, že roční kupon nabízí za velmi výhodnou cenu, a není proto důvod vyhýbat se jeho nákupu. „Kdybychom reálné náklady na hromadnou dopravu rozpočítal­i na každého cestujícíh­o, stál by roční kupon hodně přes třicet tisíc korun,“říká Dolínek a dodává, že peníze za ušlé jízdné chybějí při zlepšování kvality MHD.

Pražský dopravní podnik není jediný, který na problém poukazuje. „Inspiraci, jak situaci řešit, bychom mohli hledat třeba v sousedním Německu, kde je opakovaná jízda načerno klasifikov­ána jako trestný čin,“uvádí Antonín Macháček, výkonný ředitel Sdružení dopravních podniků ČR.

Příští rok začnou chodit e-maily

Ne všichni pokutovaní ale jezdí načerno záměrně. Stává se, že cestujícím­u skončí platnost ročního kuponu, ale on si jej zapomene nebo nestihne prodloužit. Další novinkou, kterou rada v září projedná, by proto měla být třídenní ochranná lhůta

po vypršení kuponu, během které by zapomnětli­vým pasažérům pokuta nehrozila.

Mnohem praktičtěj­ší by však bylo cestující o blížícím se konci platnosti předem informovat třeba pomocí e-mailu. I to má město v plánu, ale ne hned. „Bude to součástí větších změn, které přijdou se zavedením Multikanál­ového odbavovací­ho systému (MOS). Dnes nemáme jak na končící platnost upozorňova­t, protože stávající systém dopravního podniku nedokáže předávat potřebná data,“říká primátorka Adriana Krnáčová (ANO). Spuštění MOS je plánované na první polovinu příštího roku a umožní i nahrání jízdního kuponu na platební kartu či do mobilního telefonu.

Praha také zvažuje, že by za roční kupon mohli cestující platit v pravidelný­ch měsíčních splátkách. „Pro některé rodiny může být úhrada dvou nebo i tří ročních kuponů zároveň problém,“uvádí Dolínek. Město prý ale musí nejdříve prověřit, zda to vůbec umožňuje zákon.

Podobné řešení už ostatně nabízí soukromá firma Levnatramv­ajenka.cz. Nechává si za něj však připlatit – roční kupon u ní vyjde v součtu splátek na 4 788 korun. Nabídka se tak „vyplatí“jen těm, kteří si nemohou dovolit zaplatit plnou cenu ročního kuponu naráz.

 ?? Foto: David Port, MAFRA ?? Na číhané Pražský dopravní podnik v současnost­i zaměstnává 145 revizorů, kteří v minulém roce udělili téměř tři sta tisíc pokut v hodnotě přes čtyři sta milionů korun. Jen třetinu z nich ale firma vymohla.
Foto: David Port, MAFRA Na číhané Pražský dopravní podnik v současnost­i zaměstnává 145 revizorů, kteří v minulém roce udělili téměř tři sta tisíc pokut v hodnotě přes čtyři sta milionů korun. Jen třetinu z nich ale firma vymohla.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia