MF DNES

Hrady CZ končí svou šňůru na Bezdězu

-

Na spojení hudby a jedinečné atmosféry historické­ho prostředí láká tradičně v létě festival Hrady CZ. Třináctý ročník hudebně-kulturní akce navštívil během léta již sedm hradů po celém Česku. Festival se završí v pátek a v sobotu na hradě Bezděz.

Nynější zříceninu hradu ze 13. století, která svého času sloužila jako vězení či klášter, rozezní stálice i nováčci hudební scény. Festivalov­ou premiéru zažívá rocková skupina Arakain & Lucie Bílá. Po loňských Kabátech tak i letos organizáto­ři trochu „přitvrzují“.

„Arakain je moje první hudební láska, jsem s nimi šťastná – ať již na Hradech CZ, kde je úžasná atmosféra, nebo kdekoli jinde. Jsem ráda za příležitos­t, že se můžu na Hrady i památky letos konečně podívat,“říká zpěvačka Lucie Bílá.

Návrat pamětníka

Zítra se brány Máchova romantické­ho hradu otevřou v 16.00. Návštěvníc­i se mohou těšit na Vladimíra 518, Olympic, Vypsanou fiXu, či Horkýže Slíže. Sobota bude patřit Tomáši Klusovi, Mig 21, Majku Spiritovi + H16 nebo třeba kapele Wohnout.

Po dvanácti letech se vrací na festival Richard Müller, pamětník prvního ročníku. „Když jsem se dozvěděl, že budeme koncertova­t na Hradech CZ, opravdu mě to mimořádně potěšilo. Jednak proto, že Hrady CZ mají vysoké renomé, a také proto, že jejich atmosféra je kouzelná a pohádková,“řekl Müller, který zahraje novinky i osvědčené hity.

Hrady CZ jsou laděné jako hudebně-kulturní akce. Její kulturní část zajišťuje partner festivalu Národní památkový ústav (NPÚ). Součástí vstupenky je tak vstup na prohlídkov­ý okruh hradu Bezděz zdarma. NPÚ zároveň pro návštěvník­y vyhlásil soutěž napříč celým festivalem o nejlepší fotku festivalov­ého hradu. V pátek ve 21.00 proběhne také karneval s vyhlášením nejlepší masky. Každý návštěvník, který přijde v masce, dostane dárek.

Ubytování na Bezdězu je zdarma ve stanovém městečku. V něm bude k dispozici sociální zařízení, pitná voda a koše na odpadky. Díky pozitivním ohlasům bude v provozu za příplatek VIP Hradní kemp, který bude osvětlený a oplocený. Kromě základních služeb nabídne sprchy s teplou vodou, úschovnu, nabíjení telefonů či možnost nákupu potravin a nápojů.

Dopravit se na místo můžete autobusem, vlakem či autem, přičemž placené parkování je asi kilometr od hradu. Areál se nachází zhruba tři kilometry od výstupní stanice Bezděz. (dap)

 ?? Foto: Ota Bartovský, MAFRA ?? Hudební zřícenina Na hradě Bezděz proběhne poslední z řady koncertů třináctého ročníku letního festivalu Hrady CZ. Během pátku a soboty vystoupí řada českých a slovenskýc­h kapel.
Foto: Ota Bartovský, MAFRA Hudební zřícenina Na hradě Bezděz proběhne poslední z řady koncertů třináctého ročníku letního festivalu Hrady CZ. Během pátku a soboty vystoupí řada českých a slovenskýc­h kapel.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia