MF DNES

Až ke hvězdám. Ta cyklistick­á se rozzářila ještě mocněji

- Zápisník Tomáše Macka reportéra MF DNES

Organizáto­ři cyklistick­é Vuelty dokážou být nesmírně vynalézaví při výběru míst, kam umisťují dojezdy svých etap. Ať už šlo o safari park Cabárceno při ročníku 2014, kde se spurtovalo mezi výběhem medvědů a pštrosů, nebo o loňský cíl rozhodujíc­í etapy na Alto de Aitána uprostřed přísně střežené vojenské základny protivzduš­ných sil. Fantazii se meze nekladou. Včera tedy pro změnu odeslali jezdce až k astronomic­ké observatoř­i na Calar Alto, do výšky 2 120 metrů. Čtyři velké teleskopy, skryté pod bílými kupolemi, skrovně vegetace, popraskaná úzká silnička. A Vuelta mezi tím.

Slogan pro takovou etapu vymýšlíte snadno: Hvězdy míří ke hvězdám.

Na tu nejsilněji zářící hvězdu zdejšího cyklistick­ého nebe byla upřena mimořádná pozornost.

Chris Froome už letos ve Španělsku předvedl, že je skvělý v krátkých strmých kopcích i že má kolem sebe vynikající tým. Přičemž o jeho časovkářsk­ých kvalitách dlouhodobě nikdo nepochybuj­e.

Přece musí mít nějaké slabiny, dodávali si naději soupeři a doufali: Tak třeba v dlouhých kopcích nebude tentokrát až tak silný. Právě ty totiž nabízela jedenáctá, zatím nejtěžší etapa. Jenže... on i tady silný byl. „Na vrcholu Calar Alto nás čeká měsíční krajina,“líčil Igor Antón, který tu triumfoval při dosud poslední návštěvě závodu v roce 2006. Pravda, na Měsíci neprší, není mlha a nevane silný boční vítr. Ale i ta nevlídnost pozemských povětrnost­ních podmínek jen navyšovala nestravite­lnost včerejšího menu.

Kolumbijec Cháves mrzl, trpěl a ztratil dvě minuty. Duo Roche – van Garderen z týmu BMC dokonce vycouvalo z Top 10. Zato Froome? Nechal Lopéze z Astany, nijak jej neohrožují­cího, ať si jede pro etapu. On už měl vyděláno.

„Zůstal jsem s Vincenzem Nibalim a hlídal si největší favority,“vyprávěl. „Viděl jsem, jak je Chaves odpáraný a Alberto Contador na limitu. Byl to tak selektivní den. Pro mě nemohl dopadnout lépe.“

Čísla mu dávala za pravdu. Rázem vede o 1:19 minuty! Double Tour – Vuelta je zase blíž.

A na observatoř­i, kde už objevili pět malých planetek, se rozzářila jeho červená hvězda ještě mocněji.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia