MF DNES

Štěpánek: Zkouším kopírovat Rogera

- — Karel Knap

V první řadě velká výzva. Fanoušci mají obrovská očekávání, až přehnaná. Naposledy vyhráli titul v roce 2001, takže tlak na hráče je fakt velký. Ale Patrik má výhodu, že ho chtěly Juventus, Inter, a on nakonec v té konkurenci zvolil AS. Už tím se u lidí dobře zapsal.

Ne, živého jej vážně nedostanou. Tenisový nezmar na osm je prostě Štěpánek. Radek Štěpánek. Ani po březnové operaci bederní páteře nezabalí pestrou kariéru a nestane se rentiérem. Ač mu táhne na 39 let, osnuje svůj patnáctý start na lednovém Australian Open. Do New Yorku, dějiště US Open, si přiletěl zařídit pár formalit a ukázat: „Ještě žiju!“

Rozhodl jste se, že letos už na ATP Tour nenastoupí­te. V jakém stavu teď vaše tělo je?

S Márou (kondičním trenérem Všetíčkem) jsme poslední tři týdny makali v Americe. Začal jsem hrát na betonu, nemůžu se mu pořád vyhýbat. Nejdřív 40 minut, třetí týden jsem vydržel hodinu a čtvrt. Udělal jsem obrovský skok.

Čekal jste, že budete fit dřív. Proč se zotavování protáhlo?

Zpomaloval­i jsme ho uměle. Operovali mě ve středu těla, kolem něj se vše točí. Opatrnost byla namístě.

Měl jste jako cíl nějakou akci, do které jste už chtěl naskočit?

Upínal jsem se k US Open a Davis Cupu, ale nemohl jsem je stihnout.

Stejně to bude mít těžké, ne? Spousta peněz, velké očekávání.

To by nebylo lehké pro nikoho. Ale věřím, že se mu bude dařit, protože když jsem ho viděl minulou sezonu, opravdu jsem zíral. Má obrovský potenciál. Když bude takhle pokračovat, dokáže velké věci.

Bude si také muset zvykat na jiný život. V Římě asi neexistuje, že by se šel v klidu projít, že?

To určitě ne. Třeba u Tottiho to byl extrém, ten nemohl vůbec nikam. Ostatní mají víc svobody, ale stejně – když bude hrát dobře, lidi se do něj zamilují. Vášeň pro AS je neskutečná, pro fotbalistu to musí být nádherné. A on je prototyp hráče, které mají v Římě rádi: mladý, šikovný, před brankou zabiják.

Takže AS je ideální volba?

Je to hladový klub, dlouho nevyhrál ligu. Třeba Juventus je výš, jeden Proto jsme se rozhodli, že se nebudu nikam hnát a dám doléčení čas navíc. Postupně dávkuju trénink, aby si tělo zvyklo. I díky dietě jsem shodil kila nabraná po operaci. Když to tady vidím, tak mě strašideln­ě svrbí ruce, ale musím být trpělivý. Investuju do dalších let kariéry.

Jak těžký bude tento comeback?

Ze všech mých návratů bude nejobtížně­jší. Měsíc jsem si nemohl obléct ponožky nebo kalhoty, sedět na židli. Učil jsem se znovu chodit, otáčet se v posteli. Byl jsem skoro ochromený. Teprve se připravuju na skutečný záběr. Čekají mě dvě soustředěn­í, zima v Americe. Vrátím se v lednu, kdy všichni budou syroví, na stejné startovní čáře. Hodně jsem se od Rogera naučil.

Federer ovlivnil mnoho tenistů. Vzal si pauzu, vykurýrova­l se a vítězí. Napodobili ho Djokovič i Wawrinka. Založil nový trend?

Určitě. Všichni jsme viděli, co s ním přestávka v běhu na dlouhou trať udělala. Ukázal svoji genialitu. Přemýšlí úplně o všem. Já se ho snažím trochu kopírovat, protože jsem vždycky měl oči otevřené a uši jako slon. Byla by hloupost se nepoučit.

V čem ještě vás inspiroval?

Taky se budu snažit výměny co nejvíc zkracovat, nemůžu se vzadu tolik honit. Co letos předvádí, je čistá genialita ve všech směrech. Když vypustil Roland Garros, bylo mi úplně jasné, jak dopadne Wimbledon. Tam jel jako nůž roztátým máslem.

Co vás přivedlo do New Yorku?

Byl jsem za fyzioterap­euty, vyřizoval záležitost­i kolem raket. Po absenci v Paříži a Wimbledonu bylo fajn ukázat, že ještě žiju. Taky hledám Kdybych tehdy tušil, že bude za dva roky v AS Řím, sledoval bych ho daleko víc. Vždycky byl dobrý, ale lhal bych, kdybych tvrdil, že jsem tušil, co z něj vyroste. Bylo mu parťáka do debla, právě na US Open se páry rozcházejí a tvoří nové. Rozhodil jsem sítě, obhlédl terén.

Využijete chráněného žebříčkové­ho umístění pro dlouhodobě zraněné?

Ano. V singlu budu okolo 95. místa a v deblu kolem sedmdesátk­y, takže se na Australian Open dostanu do obou soutěží, což je hlavní.

Tomáš Berdych myslí na rozlučku v Davis Cupu. Co vy?

Budu hrát, dokud mě neodnesou. Davis Cup má v mém srdci obrovské místo. Pokud můžu v nějaké roli pomoct, tak pomůžu.

Jak jste využil volna bez tenisu?

Měl jsem nejvíc času na přemýšlení v životě. Rozhlížel jsem se po obchodních příležitos­tech. Až skončím, nechci do něčeho skočit rovnýma nohama. Mé myšlenky se ubírají směrem k ekologický­m věcem.

Prozradíte víc?

Zajímá mě úspora energie. Viděl jsem projekt na mytí aut bez vody. Nasávám takové nápady, líbí se mi. Jednou mě třeba přitáhnou i po obchodní stránce.

 ??  ??
 ?? Foto: MAFRA ?? Ještě žiju! Radek Štěpánek se chce vrátit v Melbourne.
Foto: MAFRA Ještě žiju! Radek Štěpánek se chce vrátit v Melbourne.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia