MF DNES

Berdych vykročil rázně, nezvyklost­em navzdory

-

Časy se mění a tenista Tomáš Berdych se snaží novinkám čelit, seč mu síly stačí. Včera si na US Open na dvorci číslo 5 nakonec ochočil domácího dravce Harrisona (6:4, 6:2, 7:6), ač předtím musel strpět řadu nepříjemno­stí.

Loni na posledním grandslamu roku chyběl, neboť se kurýroval ze zánětu slepého střeva.

V srpnu odstoupil ještě před startem turnaje v Montrealu, jelikož si poranil mezižebern­í sval.

Načež v Cincinnati vypadl hned v prvním kole, kam mu los škodolibě nastražil Argentince Del Potra.

Na Flushing Meadows proto přes týden trénoval a čekal na úterní zápas. Jenže předevčíre­m ho z areálu poslali do hotelu, protože pršelo a jeho utkání bylo odloženo.

První vítězství na ATP Tour si tak připsal po měsíci. A na US Open takřka po dvou letech. Probojoval se k němu na „pětce“, menším kurtu utopeném mezi rušnými chodníky a velkými arénami.

Desítky domácích fanoušků ho oblehly s vírou, že se stanou svědky překvapení. Chvíli se nad ním rozmáhalo nadšení, jelikož se Harrison utrhl na 3:0. Ovšem světová osmnáctka ho záhy rozptýlila.

Po chladném a deštivém úterý se do parků v Queensu i do Centra Billie Jean Kingové vrátilo léto. Berdych v poledním horku výrazněji zakolísal jen ve třetí sadě, kdy ztratil výhodu brejku. V klíčových chvílích však míčky po jeho úderech líbaly lajnu. Párkrát brilantně zasáhl na síti. Na newyorském betonu ještě může předvést velké věci.

Pokračován­í na str. 21

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia