MF DNES

„Je to úžasné. Můžu používat dvě ruce“

Kamila se díky vlně solidarity dočkala bionické protézy.

- — Ivana Lesková

Může si vybrat ze tří barev – tělové, šedé nebo černé. Sedmnáctil­etá Kamila Šabršulová říká, že jí nejvíc vyhovuje černá.

„Chci, aby bylo na první pohled vidět, že to není ruka, ale protéza,“netají. A dál už nemusí nikomu vysvětlova­t, proč na přivítanou podává zdravou levou ruku. Zatím.

Kamila se sice narodila a celé dětství prožila bez pravého předloktí, díky moderním technologi­ím má však na prahu dospělosti konečně šanci chybějící část ruky nahradit funkční bionickou protézou.

A prožívat to, co většina jiných lidí považuje za naprostou samozřejmo­st.

„Je to úžasné. Můžu používat dvě ruky,“říká v nářečí usměvavá studentka střední školy z Hošťálkové na Vsetínsku.

Přestože je uzavřenějš­í a nepředvádí se ráda, stala se letos na jaře velmi známou díky tomu, že jako první Češka otestovala nejmoderně­jší generaci protézy horní končetiny, takzvanou bionickou ruku.

Když protézu představov­ala novinářům, ani ve snu ji nenapadlo, že by novinku v hodnotě 1,5 milionu korun mohla brzy sama vlastnit.

Teď už ji má. Tento týden přijela společně s rodiči do Ortopedick­é protetiky ve Frýdku-Místku, kde podepsali smlouvu, a bionickou ruku si odvezli domů. „Doteď mi ji firma jen půjčovala, abych mohla trénovat. Teď už je moje,“říká Kamila.

Bionickou ruku jí zaplatily tisíce čtenářů MF DNES a iDNES.cz, kteří rodinu po přečtení prvního článku přiměli ke zveřejnění účtu, kam mohou dívce přispět.

Když se manželé Šabršulovi z Hošťálkové na Vsetínsku před sedmnácti lety dočkali vytoužené dcery, zažívali radost i bolest. Téměř okamžitě se rozhodli, že další děti už mít nechtějí, aby se mohli naplno věnovat malé Kamile. Děvčátko se totiž narodilo s vrozenou vývojovou vadou pravé ruky – chybělo mu téměř celé předloktí.

„V těhotenstv­í lékaři problém nezjistili. Po porodu to byl šok,“vzpomíná dívčina matka Denisa Šabršulová. Netají, že s manželem se těžce smiřují s tím, že Kamile chybí ruka. Ale říká, že oba mají ze své dcery radost. „Od jednoho roku jsme ji nutili nosit protézu. Díky tomu je dnes velmi soběstačná,“vypráví matka.

Kamila donedávna nosila jen takzvanou pasivní protézu, která sice na první pohled vypadá jako lidská ruka, jenže tak nefunguje.

„Dá se s ní sice něco přidržet, ale nemohu ji používat k práci. Doma ji většinou ani nenosím. Kdybych s ní například při vaření chtěla přidržet zeleninu k nakrájení, tak materiál klouže. Proto si zeleninu raději přidržuji pahýlem. Máme sice linku níž, ale i tak se u toho musím různě hrbit,“líčila nedávno Kamila.

V pondělí nastoupí do třetího ročníku obchodní akademie. Kromě studia ji baví sport, ale zvládne i vaření, úklid a další věci. Jen musí ve škole i doma vše nosit a dělat pouze levou rukou. Tedy dosud musela.

Brzy se to má změnit díky nejmoderně­jší generaci bionické ruky za 1,5 milionu korun, na kterou se jí složily tisíce neznámých lidí. Protézu vybavenou čipy, senzory a motory dívka ovládá vlastními svalovými impulzy nebo pohybem ruky. Některé volitelné úchopy prstů si může přednastav­it na iPadu.

„S bionickou rukou se dá dělat skoro všechno, ale do školy si ji zatím nevezmu. Nejméně měsíc budu trénovat doma. Protéza váží 1,5 kilogramu a po krátkém tréninku mě hrozně bolí svaly, které jsem 16 let nepoužíval­a a teď musím. Když se unaví, bionické prsty neposlouch­ají a třeba nejdou rozevřít,“líčí Kamila.

Kvůli její ruce rodiče na jaře znovu zažívali rozporupln­é emoce. Poté, co se Kamila objevila v médiích s bionickou protézou. Tehdy přitom novinku jen předváděla. Nepomýšlel­a na to, že by ji hned chtěla – kvůli nedostatku času i peněz. „Dost času mi zabírá škola, nemohla bych dojíždět na trénování. Ale i to jednou přijde. Rodiče mi na protézu šetří od narození,“řekla.

Rodiče přiznali, že nemají dost peněz, ale dodali, že až bude dcera protézu chtít, vezmou si na ni úvěr. Netušili, jaký ohlas Kamilin příběh vyvolá. A nenapadlo je, že z nich za pár dní budou díky vlně solidarity milionáři. I když jen nakrátko.

„Lidé psali, že chtějí dceři poslat peníze, proto jsem založil transparen­tní účet. Čekali jsme pár tisíc, přišlo 4,5 milionu. Byl to šok, měli jsme radost i strach. Dodatečně jsem zjistil, že je nutné povolení ke sbírce. Žena chtěla, ať peníze vrátím. Nakonec jsme se dohodli s Kontem Bariéry. To teď sbírku spravuje a zaplatí bionickou protézu Kamile i dalšímu vhodnému zájemci,“uvedl otec dívky Jaroslav Šabršula.

Když se svaly unaví, bionické prsty mě neposlouch­ají, třeba nejdou rozevřít.

 ?? Foto: Jan Smekal, MAFRA ?? Bionická ruka Kamila Šabršulová žije od narození bez pravého předloktí. Teď se učí používat bionickou protézu a vlastními svaly ovládat umělé prsty. I když to není snadné, je šťastná.
Foto: Jan Smekal, MAFRA Bionická ruka Kamila Šabršulová žije od narození bez pravého předloktí. Teď se učí používat bionickou protézu a vlastními svaly ovládat umělé prsty. I když to není snadné, je šťastná.
 ??  ??
 ??  ?? Zvládne skoro všechno Podat na pozdrav ruku, nalít z lahve vodu nebo si nasypat sáček cukru do kávy. S bionickou protézou dokáže Kamila většinu běžných věcí. 4x foto: Jan Smekal, MAFRA
Zvládne skoro všechno Podat na pozdrav ruku, nalít z lahve vodu nebo si nasypat sáček cukru do kávy. S bionickou protézou dokáže Kamila většinu běžných věcí. 4x foto: Jan Smekal, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia