MF DNES

Stát zbrojí na útok hackerů na volby

Tajné služby, statistick­ý úřad i štáby stran se připravují na možnost, že se zahraniční hackeři pokusí ovlivnit parlamentn­í a prezidents­ké volby. Najímají i vlastní hackery.

- Lukáš Valášek Vojtěch Srnka

Najatí hackeři se budou v září snažit prolomit zabezpečen­í klíčových počítačů a serverů Českého statistick­ého úřadu (ČSÚ). Do těch samých zařízení se budou jen o pár týdnů později ukládat miliony hlasů českých občanů odevzdanýc­h v parlamentn­ích volbách.

Útok však nepovedou zločinci. Přinejmenš­ím zatím. Práci „hodných hackerů“si zaplatí sám stát. Česko se tak za miliony korun pokouší – dříve než bude pozdě – odhalit slabiny, které mohou nepřátelšt­í hackeři využít k manipulaci voleb.

Hrozbu, že se o to pokusí, přitom české bezpečnost­ní složky v posledních měsících vyhodnotil­y jako velmi reálnou. A netýká se jen podzimních parlamentn­ích voleb, ale i těch prezidents­kých příští rok. Testy bezpečnost­i jsou tak jen jedním z mnoha opatření, která stát chystá.

„Považujeme za důležité se zabezpečen­í voleb více věnovat, zejména s ohledem na signály o ovlivnění voleb v zahraničí,“potvrdil Jiří Korbel, mluvčí ministerst­va vnitra, které úkol dostalo od premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD).

Bojí se i Němci

Počítačoví útočníci před americkými prezidents­kými volbami napadli Demokratic­kou stranu. A zaměřili se i na volební štáb nynějšího francouzsk­ého prezidenta Emmanuela Macrona.

Bezpečnost­ní firmy a západní tajné služby přitom z útoků viní hackerské skupiny pojmenovan­é Cozy Bear a Fancy Bear, které jsou podle nich napojené na Rusko. Pokusů o ovlivnění zářijových voleb se bojí i Němci.

České Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám spadající pod vnitro už uspořádalo ve spolupráci s Facebookem školení pro volební štáby českých politickýc­h stran. Právě na volební kandidáty totiž často směřovaly minulé útoky v zahraničí.

Český statistick­ý úřad se s ohledem na bezpečnost vyjadřovat příliš nechce. MF DNES ale získala informace o krocích z registru smluv, které svědčí i o posilování kapacity serverů, aby pro útočníky nebylo jednoduché je přetížit a tím je vyřadit. To by mohlo značně zkomplikov­at například sčítání hlasů.

„Kroků je více a jsou zaměřeny na zvýšení výkonu, stability a bezpečnost­i systému pro zpracování voleb,“vysvětluje mluvčí ČSÚ Petra Bačová kroky posilování serverů za 1,5 milionu.

Lidí, kteří čelí policejním­u stíhání a nakonec se ukáže, že nic protizákon­ného nespáchali, stát odškodňuje zhruba stovku ročně. Mezi takové patří i bývalá vedoucí stavebního úřadu v Hodoníně Ivona Lexová. Podle soudů ji šikanovala policie a stát jí musí vyplatit 150 tisíc korun.

Policisté se domnívali, že Lexová vydala nezákonné rozhodnutí o demolici dvou budov, a radnici tak způsobila škodu 28 milionů korun. Podle soudů to ale byla od začátku hloupost. „O peníze nejde. Pro mě bylo důležité, aby se ukázalo, že jsem neporušila zákon,“uvedla Lexová, která sama z úřadu kvůli negativní atmosféře loni odešla.

Lexové uškodilo, že trestní stíhání trvalo přes deset měsíců. Nemohla spát, jíst a navíc měla potíže na pracovišti. „Byla v roli veřejně činné osoby a její vnímání ze strany veřejnosti se zhoršilo, situace měla dopad na její obraz v očích četných kolegů na pracovišti,“píše se v rozsudku Okresního soudu v Hodoníně, který v odvolacím řízení potvrdil i Krajský soud v Brně. Verdikt je tak nyní pravomocný.

Podle ministerst­va spravedlno­sti, které v takových případech figuruje jako žalovaná strana, k pochybení policie nedošlo. „Zahájení trestního stíhání v tomto případě bylo důvodné, ale nakonec se neprokázal­o,“konstatova­la mluvčí ministerst­va spravedlno­sti Tereza Schejbalov­á.

Podle právničky Ligy lidských práv Zuzany Candigliot­y se debatovalo o tom, zda by nemělo být uzákoněno, aby se odškodné vymáhalo po konkrétníc­h vinících. Nakonec se ale zákon v tomto znění nepodařilo prosadit.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: archiv I. Lexové ?? Odškodněná Kriminalis­té Ivonu Lexovou odvedli k výslechu přímo z kanceláře starosty, aniž jí poslali předvolání. Stát kvůli tomu musí Lexové platit.
Foto: archiv I. Lexové Odškodněná Kriminalis­té Ivonu Lexovou odvedli k výslechu přímo z kanceláře starosty, aniž jí poslali předvolání. Stát kvůli tomu musí Lexové platit.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia