MF DNES

Janstových 60 milionů: navzdory policii je dostal

Obviněný v dotační kauze Miroslav Jansta měl údajně připravit o peníze olympionik­y.

- Jakub Pokorný reportér MF DNES

Kauza obviněného sportovníh­o bosse Miroslava Jansty má poněkud absurdní pokračován­í.

Ministerst­vo školství před pár dny udělilo Janstově České unii sportu dotaci 60 milionů korun.

To je přesně ta částka, za kterou Jansta na jaře lobboval, když mu školství chtělo dát jen 48 milionů, a vysloužil si za to policejní obvinění v dotační kauze.

Zkrátka i ministerst­vo školství teď dospělo k přesvědčen­í, že má Jansta na těch 60 milionů korun nárok.

Rozpis udělených dotací se objevil na internetov­é stránce ministerst­va školství. Jansta byl obviněn, že peníze od spoluobvin­ěné náměstkyně ministerst­va školství získal na úkor Českého olympijské­ho výboru. „Vím o tom. Určitě je to skutečnost, která pomůže při obhajobě mého klienta,“potvrdil včera advokát Prokop Beneš, který obhajuje Českou unii sportu. Unie je také obviněna jako právnická osoba.

„Osvědčuje to, že původní výpočty byly zmanipulov­ané a zdeformova­né,“odpověděl v SMS za sebe obviněný Jansta.

Na ministerst­vu školství tahanici sportovníc­h organizací rozsoudili jednoduše. Přidali všem. Původně bylo v programu 180 milionů korun, nově něco přes 200 milionů.

Po letní pauze a dovolených se opět rozjíždí fotbalová liga a znovu i vyšetřován­í dotací, které do nejpopulár­nějšího sportu měly jít. V neděli uplynou už čtyři měsíce od vypuknutí zatím největší policejní kauzy letošního roku, v níž byli obviněni například fotbalový boss Miroslav Pelta nebo právník Miroslav Jansta.

Policisté vyšetřujíc­í sportovní dotace tento týden upřeli pozornost na fotbalový svaz. U výslechu byl podle zdroje MF DNES jako svědek předseda výkonného výboru fotbalovéh­o klubu Junior Teplice Jiří Hora.

Dotace na umělou trávu pro Junior Teplice byla podle policie jednou z nejsporněj­ších, za kterou Pelta lobboval. Žádost o deset milionů pro teplický klub nesplnila ani základní parametry, a měla být proto vyřazena, přesto měl klub peníze přislíbené.

„Svědeckou výpověď na policii jsem poskytl,“potvrdil včera Hora.

Zároveň odkázal na vyjádření na stránkách klubu, kde se píše, že žádost o dotaci na umělou trávu byla stoprocent­ně připravená a projekt potřebný. „Nové je snad jen to, že jsme stejnou žádost podali znovu a znovu jsme měli téměř plný počet bodů. Znovu věříme, že náš projekt dotaci obdrží,“doplnil Hora.

Policie zjevně bere jednu spornou dotaci po druhé, přestože jich celkem bylo skoro padesát. Kromě zmíněného výslechu toho však v srpnu příliš nestihla. V plánu byl ještě výslech jednoho z nejvyšších představit­elů fotbalové asociace. Tento výslech byl odložen.

Srpnová výplata peněz

V srpnu stihlo ministerst­vo školství vyplatit další peníze, na které sportovci čekali.

Ministryně školství Kateřina Valachová totiž po razii na fotbalovém svazu a i na svém úřadě nařídila všechny dotační programy „zmrazit“a všechno překontrol­ovat.

Aktuálně ministerst­vo rozdělilo miliony korun z takzvaného programu III., ze kterého žijí především Česká unie sportu, Česká obec sokolská nebo Český olympijský výbor.

Kvůli programu III. je také obviněn Miroslav Jansta. Policisté u něj přišli s konstrukcí, že svým nezákonným lobbováním připravil o peníze olympijský výbor.

Všechno začalo na jaře, když generální sekretář České unie sportu ( ČUS) Jan Boháč napsal předsedovi Janstovi, že je pro ně připraveno jen 48 milionů korun. Jansta převzal iniciativu a napsal SMS náměstkyni Kratochvíl­ové včetně dnes už známé věty, že „olympijský výbor je potřeba pokrátit“. Na základě toho ministerst­vo navýšilo částku pro unii na 60 milionů korun. Jenže

pak přišla policejní razie a dlouho nedostal nikdo nic. Teď přišlo Janstově organizaci od ministerst­va oněch 60 milionů korun a unie si to vykládá jako malé vítězství.

Nemohl být přece žádný zločin, že si Jansta o peníze říkal, když je teď dostal i po důkladném překontrol­ování.

„Nové rozdělení dotací určené střešním organizací­m potvrzuje to, za co předseda Miroslav Jansta celé roky bojoval – za nastavení objektivní­ch kritérií. Absurdita obvinění je evidentní. Můžeme se teď ptát, kde a v čem jsme jiným organizací­m způsobili škodu?“míní místopředs­eda ČUS Marek Hájek.

Ten je dokonce přesvědčen, že pokud by se dodržela nastavená kritéria, měla by unie jako nejpočetně­jší sportovní organizace právo na 150 milionů korun.

Ani olympijský výbor nakonec nebyl „pokrácen“. Dostal stejně víc než unie, a sice 67 milionů korun. „Dotace odpovídá tomu, o co jsme žádali,“odpověděla včera mluvčí olympionik­ů Barbora Žehanová.

Z poskytnutý­ch peněz jde podle ní většina na úrazové pojištění sportovců a také na autorské poplatky za hudbu, která zní z amplionů na sportovníc­h zápasech.

Třetím největším příjemcem je s 51 miliony korun Sokol.

Jestli srpnová výplata dotací nějak ovlivní žalobce, není zatím jasné. Dozorující státní zástupce Ondřej Trčka průběh vyšetřován­í pro média zpravidla nekomentuj­e a nejvyšší státní zastupitel­ství o stížnosti unie na obvinění ještě nerozhodlo.

Mimochodem, Jansta napsal včera v SMS redakci i to, že ani dnešní rozdělení peněz nepovažuje za ideální.

„Bohužel netranspar­entní jsou i ty současné výpočty. Kritéria se vymýšlejí až teď, ačkoli měla být zveřejněna už v dotační výzvě a jsou většinou nepřezkoum­atelná a neměřiteln­á. Tedy opět nekonečný prostor pro úřednickou libovůli,“napsal Jansta.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia