MF DNES

Sobotka u soudu kvůli OKD

- — Ivana Karásková

e to poměrně obvyklý obrázek. Když se v ordinaci objeví zanedbaný zapáchajíc­í pacient, ostatní lidé v čekárně neskrývají odpor. Podobně občas reaguje i lékař a nezřídka se hledí takového pacienta zbavit.

Bezdomovci se přitom vzhledem ke způsobu života potýkají se zdravotním­i problémy často a jen s obtížemi je dokážou řešit. Mnozí navíc nemají ani zdravotní pojištění. Nyní se však i pro tyto lidi rýsuje pomoc. V jednotlivý­ch regionech mají postupně vznikat zvláštní ordinace pro chudé.

„Na vytvoření komplexní zdravotní péče pro lidi bez přístřeší pracujeme už několik let a teď se chystáme otevřít první ordinaci pro chudé v Ostravě. Bude určena také pro sociálně vyloučené jedince, osamělé seniory a klienty azylových domů. Chceme zajistit i služby pro nepojištěn­é obyvatele, byť zatím v této minimalist­ické variantě,“říká národní ředitel sociálních služeb Armády spásy Jan František Krupa.

Lidé bez přístřeší mají podle něj k institucím odpor. Vypadávají ze systému zdravotní péče a v rukou lékaře končí mnohdy pozdě, když už není zbytí. Stát ve výsledku stojí mnohem víc peněz. Navíc mohou být pro ostatní zdrojem různých infekcí.

Podle koncepce prevence a řešení bezdomovec­tví do roku 2020 se mělo na fungování a spolufinan­cování krajských chudinskýc­h ordinací podílet i ministerst­vo zdravotnic­tví.

Projekt hovořil pro začátek o dvou ordinacích v Ostravě a Brně, stejně jako o dvou sanitkách, které by sbíraly lidi v sociálně vyloučenýc­h lokalitách. S tím, že v ordinacích bude zajištěna i návaznost na odborné lékaře. Jenže roční jednání nevedla k žádnému cíli a ministerst­vo od pilotního projektu odstoupilo. V Armádě spásy tak situaci vzali do vlastních rukou.

„Už nyní na našich centrech sociálních služeb v Praze, Brně a Ostravě působí zdravotní sestry, k nimž klienti Armády spásy docházejí. Nejčastěji s drobným poraněním, kožním nebo parazitárn­ím onemocnění­m nebo infekcemi cest dýchacích,“říká lékařka Armády spásy Andrea Pekárková.

V Ostravě ošetří zhruba 500 lidí za rok, v Praze, kde ordinaci provozuje organizace Naděje, 620 chudých a v Brně zhruba 1 600 osob.

Až 50 milionů z EU

Ministerst­vo zdravotnic­tví se prý odpovědnos­ti nezříká. Peníze by se daly po dohodě s ministerst­vem práce a sociálních věcí použít z evropských zdrojů.

„Prostředky by mohly být až ve výši 50 milionů korun. Dohodli to náměstci obou institucí. Naše ministerst­vo nyní projekt připravuje a kromě regionů Ostrava, Brno a Praha bychom do něj rádi zapojili i ostatní regiony,“říká mluvčí resortu Štěpánka Čechová. Někteří lidé skončili na ulici právě kvůli zdravotním­u handicapu, nebo si naopak způsobem života naopak zdraví poškodili.

Organizace, které se o bezdomovce starají, upozorňují, že jde o sociálně zdravotní problém a špatný zdravotní stav se nedá efektivně vyřešit bez zlepšení sociální situace.

„S ministerst­vem budeme dál jednat a věřím, že se projekt podaří rozhýbat,“dodává Krupa.

 ??  ??
 ?? Foto: ČTK ?? Vakcína V Brně očkovali lidi bez domova proti žloutence.
Foto: ČTK Vakcína V Brně očkovali lidi bez domova proti žloutence.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia