MF DNES

Nečasová žaluje Piráty. Vadí jí její karikatura

-

Bývalá šéfka Úřadu vlády Jana Nečasová (dříve Nagyová) se žalobou brání proti použití své podobizny na volebním autobusu Pirátské strany, zjistil server iDNES.cz. Piráti ji na vozidle vyobrazili jako loutkovodi­čku někdejšího premiéra Petra Nečase. Součástí žaloby je i návrh na předběžné opatření.

Jak vyplývá ze soudní databáze, Nečasová podala žalobu na ochranu osobnosti už minulý čtvrtek. Její součástí je i návrh na předběžné opatření, kterým by dosáhla odstranění své karikatury dřív, než proběhnou soudní jednání.

Místopředs­edkyně Obvodního soudu pro Prahu 3 Miroslava Sixtová potvrdila, že soud už o předběžném opatření rozhodl, ale nemůže říct jak. „Rozhodnutí se spolu s žalobou účastníkům řízení teprve doručuje,“vysvětlila.

Advokát Nečasové Adam Černý poslal už dříve straně předžalobn­í výzvu, aby karikaturu odstranila.

Tomu však Piráti odmítli vyhovět. „Je to její názor. My jsme strana, která brání svobodu, a věříme, že tohle je o svobodě slova,“řekl volební manažer Pirátů Štěpán Štrébl.

Pirátská strana volební „vězeňský“autobus představil­a v polovině srpna. S podobiznam­i politiků se trefují do kauz, s nimiž jsou někteří jejich konkurenti spojováni. Ve výčtu nechybí Andrej Babiš (ANO) s čapím hnízdem na hlavě, premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) v souvislost­i s OKD s krumpáčem či bývalí politici jako David Rath a Petr Nečas, jehož loutkovodi­čkou na autobuse je právě jeho nynější manželka Jana. Na „trestance“dohlíží předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Tehdejší pravá ruka bývalého premiéra figuruje celkem ve třech soudních kauzách, které odstartova­l policejní zásah na Úřadu vlády v létě 2013. Mimo jiné kvůli zneužití vojenské rozvědky, z vyzrazení obsahu zpráv BIS či uplácení poslanců. Ani v jednom případu ale stále nepadl pravomocný rozsudek. (jkk, iri)

 ?? Foto: Pirátská strana ?? Autobus Expremiér Petr Nečas je zobrazen coby loutka své manželky.
Foto: Pirátská strana Autobus Expremiér Petr Nečas je zobrazen coby loutka své manželky.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia