MF DNES

V poli bylo zakopáno 1 301 mincí

-

Najít poklad patří mezi dětské sny. Partě tří nadšenců z Roudnicka, kteří ve volných chvílích pomáhají archeologů­m, se to podařilo. „Detektorář­i“vzácný nález odevzdali minulou sobotu Milanu Sýkorovi z Ústavu archeologi­cké péče severozápa­dních Čech. A našli poklad opravdu parádní – 1 301 středověký­ch mincí.

„Pánové Miroslav Bartoš, Miroslav Krejčí a Michal Krejčí poklad odhalili na rozoraném poli, uviděli tu několik mincí. Protože to jsou zkušení lidé, kteří s námi spolupracu­jí, hned věděli, že shluk několika mincí nebude náhodný,“popisuje Milan Sýkora.

Místo, kde byl poklad nalezen, archeologo­vé i detektorář­i tají. Pátrání po mincích totiž pokračuje a pole vydává další. „Valná část nálezu jsou feniky ať už bavorské, nebo vídeňské. Ty tvoří největší procento mincí. Jedná se o drobné mince jednostran­né ražby. Vedle nich bylo nalezeno i množství pražských grošů Václava IV. a dále ražby míšenských mincoven,“popisuje Sýkora.

Nejmladší mince byly raženy okolo roku 1450. Podle Sýkory se tak nabízí hypotéza, že roku 1469 běhen několikamě­síčního obléhání Roudnice Jiřím z Poděbrad někdo ukryl své jmění pod zem. Zřejmě ale boje nepřežil a poklad zůstal v zemi. Podle poznatků archeologů a detektorář­ů dávný majitel mince zakopal zhruba 30 centimetrů pod zem a mince postupně odhalovala hluboká orba.

Jaká je hodnota pokladu, je zatím těžké určit, mince musí být vyčištěny a musí je prozkoumat numismatik. Pak se poklad stane majetkem Ústeckého kraje a nálezci dostanou odměnu.

Poklad z Roudnicka je mimořádný, má však daleko do největšího českého nálezu – v roce 1771 břeh potoka na Rokycansku vydal přes 7 000 zlatých keltských duhovek o váze 50 kilogramů. (pak, ves)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia