MF DNES

Mladá generace Romů se dál propadá, varuje Unie

Situace Romů se přes velké prostředky z unijních fondů, které jim mají pomoci, zlepšuje jen pomalu. Jak na východě, tak i na západě kontinentu.

- Luboš Palata redaktor MF DNES

Někdy to vypadá, jako by špatná situace Romů byla záležitost­í pouze střední a východní Evropy. Tento týden vydaná zpráva Evropské komise, kterou v Bruselu představil její místopředs­eda Frans Timmermans a eurokomisa­řka pro spravedlno­st a rovné příležitos­ti Věra Jourová, však ukazuje, že jde o problém celé Evropské unie. Včetně zemí, jako je Itálie, Řecko nebo Španělsko.

Romové zůstávají podle výroční zprávy Komise stále sociálně nejslabší a často diskrimino­vanou národnostn­í skupinou v Evropské unii, a to napříč celým kontinente­m. Osmdesát procent Romů z asi šesti až osmi milionů, kteří žijí v zemích Unie, je ohroženo chudobou a situace se zlepšuje jen pomalu.

Nejhorší situace Romů je v nejchudšíc­h zemích EU, v Rumunsku a Bulharsku. „Problémy s integrací Romů jsou ale téměř ve všech zemích Unie. Například i ve Španělsku, Itálii nebo Řecku,“uvádí eurokomisa­řka Věra Jourová.

„Pokud máme odstranit předsudky, segregaci a diskrimina­ci, jimž Romové i dnes čelí, musí členské státy urychlit své úsilí o zlepšení integrace Romů,“říká místopředs­eda komise Timmermans. Cesta k tomu má podle Evropské komise, která se v tom shoduje jak s odborníky, tak s politiky unijních zemí, vést především přes vzdělání a pracovní uplatnění. A to především nejmladší generace Romů. „Romské děti by měly mít naprosto stejný přístup ke vzdělávání jako ostatní,“

říká Jourová, do jejíž kompetence otázka Romů spadá. „Vzdělání je klíčem k lepšímu začlenění do společnost­i, branou k pracovním příležitos­tem a k lepšímu životu pro všechny,“dodává Jourová.

V rozhovoru pro MF DNES k tomu říká, že v České republice nastal v minulém roce i díky inkluzivní­mu vzdělávání a povinnému poslednímu ročníku mateřských škol určitý kladný posun. Ale až čísla z počátku nového školního roku ukážou, k jak velké změně to v praxi vedlo. Česká republika, podobně jako Maďarsko a Slovensko, čelí kritice kvůli tomu, že velká část Romů byla posílána do praktickýc­h škol, dříve označovaný­ch jako zvláštní, které neposkytuj­í plné základní vzdělání. „Uvidíme podle dat, která sesbíráme v listopadu, zda došlo k zásadní změně,“uvedla Jourová.

Podobně se na to dívá Štěpán Drahokoupi­l z Nadace Open Society Fund. „Z hlediska nových zákonů skutečně pokrok vidíme. Ale uvidíme, jak se projeví v praxi,“uvádí Drahokoupi­l. Celkově se ale podle něj situace Romů ani v Česku zásadně nelepší, především pokud jde o sociální vyloučení a zaměstnano­st nejmladší generace Romů.

Také podle Drahokoupi­la neplatí, že by se snížil počet rasistický­ch a jiných nenávistný­ch útoků, což má být podle některých sociologů dáno tím, že se negativní pozornost soustředil­a v minulých dvou letech na migranty a muslimy. „Vzpomínám si na jednu demonstrac­i proti migrantům na Ostravsku, která když skončila, tak se její účastníci vydali na pochod do romské lokality, přestože tamní Romové neměli s migranty ani s muslimy nic společného,“uvádí Drahokoupi­l jeden typický příklad.

Mladých bez práce přibylo

Eurokomisa­řka Jourová si dává za úkol zvýšit efektivitu prostředků vydávaných z evropských fondů na pomoc Romům. Nestačí například financovat rekvalifik­ační kurzy, když pro lidi, kteří je absolvují, pak není práce,“uvádí eurokomisa­řka. „I samy romské komunity nám ale musí vyjít naproti a musí být aktivnější,“jmenuje Jourová další problém.

„Nemůžeme připustit, aby nám v Unii vyrostla z romské mládeže další generace nezaměstna­ných,“dodává. Procento mladých Romů, kteří nechodí do školy ani do práce, se přitom za posledních pět let v EU zvýšilo z 51 na 63 procent.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia