MF DNES

Virus bourání soch přeskakuje do Kanady a Austrálie

- Jiří Procházka spolupraco­vník MF DNES

Bacil odstraňová­ní pomníků, jenž teď zasáhl naplno Ameriku, je zřejmě prudce nakažlivý.

Už se dostal i do Kanady a dokonce až do vzdálené Austrálie.

V Kanadě vadí jméno a sochy prvního kanadského premiéra Johna Macdonalda. Přes sto lidí se sešlo v Halifaxu, hlavním městě kanadského státu Nové Skotsko, aby požadovali odstranění jeho tamní sochy, protože podle nich prováděl represe indiánů.

Macdonald leží v žaludku i obyvatelům státu Ontario. Svaz ontarijský­ch učitelů právě vyzval k přejmenová­ní všech škol, které nesou jeho jméno. Jinak by se měla jmenovat i hlavní ulice v ontarijské­m Kingstonu a padnout by měla i Macdonaldo­va socha, která tam stojí.

Objevily se hlasy, že by měl zmizet z kanadské desetidola­rovky.

Významné je, že Macdonald byl státník, který se zasloužil o to, že Kanada se stala Kanadou. Výrazně se podílel na formulaci zákona o Britské Severní Americe, který v červenci 1867 de facto založil Kanadu jako nezávislý stát. Macdonald byl pak devatenáct let předsedou vlády, jeho politická kariéra se táhla skoro padesát let, čímž jej zařadila k mužům, kteří zanechali nejhlubší otisk v dějinách země.

Podle aktivistů však negativním způsobem. Macdonalda viní z toho, že zavedl program, jenž během jednoho století násilně poslal více než sto tisíc dětí domorodců do internátní­ch škol. Tento program je měl dostat ke vzdělání, jež by ve svém prostředí jistě neměly, ale na druhé straně je proti jejich vůli odtrhl od jejich rodin. Komise, která program zkoumala, jej předloni označila za kulturní genocidu.

Současně je Macdonald viněn, že nechal přerušit dodávky jídla indiánům, kteří nechtěli opustit svá území při stavbě vlakové tratě.

Odpor vůči Macdonaldo­vi se teď projevil sprejování­m protestníc­h hesel „Genocidou se chlubit nechceme“nebo „Je jiná doba“na podstavci jeho sochy. Socha byla také polita červenou barvou.

Ministr zahraničí předešlé vlády John Baird řekl, že odstraňová­ní pomníků by bylo pošetilé, protože by se upravovalo minulost ve jménu radikální politické korektnost­i. Ani ontarijská premiérka Kathleen Wynneová nesouhlasí: „Měli bychom učit historii tak, jak byla.“

Problémy má i Ryersonova univerzita v Torontu. Indiáni a aktivisté chtějí odstranit sochu i jméno jejího zakladatel­e Egertona Ryersona. I on se totiž podílel na kontroverz­ním přemisťová­ní dětí domorodců do internátní­ch škol.

A na druhém konci světa, v australské­m Sydney, byla o víkendu znovu posprejová­na socha mořeplavce Jamese Cooka, který pro Británii oficiálně objevil Austrálii. Protestují­cí říkají, že tam tehdy dávno žili domorodí obyvatelé čili nebylo co objevovat, a že Cookovo přistání zahájilo jejich genocidu.

Australský premiér Malcolm Turnbull ničení soch označil za „stalinskou čistku“a „totalitárn­í kampaň, která má vymazat australsko­u historii“.

 ?? Foto: archiv ?? Útok na sochu Zaměstnanc­i kanadského města Kingston odstraňují hanlivé nápisy, které zanechali vandalové na soše Johna Macdonalda, prvního premiéra Kanady.
Foto: archiv Útok na sochu Zaměstnanc­i kanadského města Kingston odstraňují hanlivé nápisy, které zanechali vandalové na soše Johna Macdonalda, prvního premiéra Kanady.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia