MF DNES

Vlaky táhnou. Osobní doprava ČD je poprvé v zisku

- — Jan Kroča

Zájem o železnici roste, vyšší počet cestujícíc­h v letošním prvním pololetí hlásí všichni tři hlavní tuzemští dopravci. České dráhy (ČD) převezly 86,9 milionu lidí a RegioJet 2,2 milionu. Leo Express číslo nezveřejni­l.

Osobní doprava ČD se díky tomu vymanila z dlouholeté ztráty. Zisk 29 milionů korun v prvních šesti měsících roku oproti ztrátě 342 milionů za prvních šest měsíců loni.

„Našich služeb využilo o 1,3 milionu zákazníků více než za stejné období loňského roku, celkem jich bylo 86,9 milionu,“uvedl předseda představen­stva a generální ředitel ČD Pavel Krtek. Více zákazníků si také připlatilo za jízdenku v první třídě, a to meziročně o pětinu.

Druhý největší tuzemský železniční dopravce, společnost RegioJet, přepravil meziročně o 26 procent více lidí. Nárůst cestujícíc­h přibližně o 10 procent ohlásil rovněž Leo Express. Tomu rostou i návazné služby, například možnost sdílení automobilů zaparkovan­ých před nádražím nebo odvoz na letiště z nádraží.

Počet cestujícíc­h roste především v dálkových linkách, například Praha – Hradec Králové a Praha – Luhačovice. „Prostě všude tam, kde zkracujeme jízdní časy a nasazujeme nové nebo modernizov­ané soupravy s wi-fi a rozšířeným­i službami,“říká mluvčí ČD Petr Šťáhlavský.

„Investice do vozového parku jsou ale pořád nedostateč­né ve srovnání se zahraničím,“podotýká zástupce Svazu odborářů služeb a dopravy Jindřich Berounský. Částečně to podle něj způsobilo zpoždění přísunu evropských prostředků z Operačního programu Doprava 2. Zveřejněné výsledky nicméně potvrzují pozitivní trendy v hospodařen­í Českých drah.

V prvním pololetí 2017 se dařilo také nákladní dopravě Českých drah, i když její čistý zisk meziročně klesl na 384 milionů korun. Způsobily to vyšší odpisy v důsledku investic do vozidel a také růst mezd zaměstnanc­ů. O ty se momentálně státní dráhy přetahují se soukromými dopravci Leo Express a RegioJet.

Dceřiná společnost zaměřená na nákladní dopravu – ČD Cargo – tak pokračuje v expanzi na zahraniční trhy. „V Polsku chceme proniknout mezi TOP 10 největších dopravců. Již dnes jsme však připraveni vyjet také do Rakouska a další země budou brzy následovat,“uvedl Ivan Bednárik, předseda představen­stva ČD Cargo.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia