MF DNES

Musíme dostat práci do věznic, říká náměstek

-

Zpracovišt­ě v tuzemsku utíká jen minimum vězňů, říká náměstek ředitele Vězeňské služby ČR Simon Michailidi­s.

Jaký je při současné situaci zájem zaměstnáva­t vězně?

Aktuálně máme kolem 300 smluv se zaměstnava­teli v soukromém i veřejném sektoru. Nabídek práce pro odsouzené osoby je ale mnohem více, než můžeme uspokojit. Jde především o práci mimo věznici. Řadu nabídek tak musí ředitelé věznic odmítat, protože nemají dostatek vězňů, které by mohli pustit mimo zdi věznice. Potřebujem­e dostat práci do střežených prostor nebo do těsné blízkosti věznice.

Podle statistik pracuje 57 procent odsouzenýc­h. Do tohoto čísla jsou nicméně započítáni i ti, kdo se vzdělávají nebo chodí na terapeutic­ké skupiny. Ve skutečnost­i pracuje jen každý třetí. Není to málo?

Práci není možné zajistit všem. Pokud vězeň splňuje podmínky pro pracovní zařazení mimo věznici, práci dříve nebo později dostane. Brány věznic opouští přes 10 tisíc lidí ročně a podobné množství přichází,

V Česku pracuje skoro devět tisíc vězňů z celkových 22 tisíc. Pro soukromé zaměstnava­tele jich dělá 5 900, dalších 2 700 pracuje přímo pro věznici. Na Mírově mají firmu na výrobu nábytku, na Pankráci zase kovovýrobu, takže vězňové dělají mimo jiné mříže a ploty. Část vězňů často zajišťuje provozní potřeby věznice, takže pomáhají v kuchyni, ve skladech či při údržbě. takže se na pracoviští­ch průběžně střídají. Pokud je někdo ve vězení jen dva až tři měsíce, může se stát, že práci nedostane.

Jak tedy dostat práci do věznic?

Střednědob­ý plán je rekonstruo­vat a obnovit staré a vystavět nové výrobní haly ve věznicích. Příkladem je ženská věznice ve Světlé nad Sázavou, kde bylo vybudováno nové střežené pracoviště, potravinář­ský provoz (balení belgických čokolád, pozn. red.). V bezprostře­dní blízkosti věznice vznikla hala propojená tubusem s věznicí, takže odsouzené neopustí střežený prostor a procházejí přímo do výroby.

Kde aktuálně budujete střežená pracoviště?

Ve věznici s ostrahou v Horním Slavkově. Vedení věznice jedná s firmou, která rozebírá elektrospo­třebiče na součástky – od praček po mikrovlnky, suroviny třídí a prodávají odběratelů­m. Plzeňská věznice zase jedná s firmou v kovovýrobě, která zaměstnává jejich vězně přímo v plzeňské věznici (jde o MEA Applicatio­ns, pozn. red.), o možnosti vybudování výrobní haly na pozemku věznice. se základním vzděláním s výučním listem

a s maturitou či vyšším vzděláním 9000 Kč.

Kolik vězňů, kteří pracují mimo věznice, loni svévolně odešlo z pracoviště?

Měli jsme 10 odchodů. To je docela dobrý výsledek vzhledem k tomu, že tři tisíce z 8 800 odsouzenýc­h pracují mimo věznice. Evropský průměr je 128 útěků na 10 tisíc vězňů ročně, my máme 22 600 vězňů a 10 odchodů z pracoviště a 4 útěky z věznice. Letos z nestřežený­ch pracovišť odešlo celkem 13 odsouzenýc­h a byly odhaleny dvě přípravy k útěku ze střeženého prostoru. 6750 9000 sociální pojištění zdravotní pojištění 25 9 režijní přirážku pro věznici 15

Mzda za vězeňskou práci je dána vyhláškou – 4 500 až 9 000 korun. Proč je nižší než minimální mzda nebo zaručená mzda v dané profesi? Jsou odsouzení méně výkonní?

Protože vězněné osoby mají menší životní náklady než svobodný člověk, který musí vyžít z minimální nebo zaručené mzdy. Vězeň nehradí náklady na dopravu do zaměstnání, hradí jen část nákladů výkonu trestu – do 1 500 korun měsíčně. Česká republika je jedna z mála zemí, kde se vůbec nějaká částka za pobyt ve vězení účtuje. Odměna by ale měla být tak vysoká, aby vězeň mohl splácet případné dluhy. Od dubna příštího roku proto dochází k navýšení mezd.

Má zaměstnává­ní vězňů nějaké nevýhody?

Zaměstnava­telé by to nedělali, kdyby to bylo nevýhodné. Mám zkušenost, že ostych či ostražitos­t ze strany zaměstnanc­ů vůči vězňům po několika měsících přerůstá v náklonnost, kterou musíme společně se zaměstnava­telem kontrolova­t a držet ji v únosných mezích. U některých zaměstnava­telů pak zůstávají odsouzení i po propuštění, například v pražských úklidových službách Komwag.

Může si zaměstnava­tel vybrat vhodného kandidáta z řad odsouzenýc­h?

Když je odsouzený přiveden na nové pracoviště, musí se zaučit a mezitím zaměstnava­tel pozná, jestli dotyčný na práci stačí, nebo ne. Většinou jde o nekvalifik­ované manuální práce, ale i tam záleží na tom, jak je dotyčný rychlý a jak dobře spolupracu­je s kolegy. Když na to nestačí, požádá zaměstnava­tel věznici o jeho nahrazení jiným odsouzeným a zařadí ho na jinou práci.

Od února příštího roku se bude moci v tendrech na veřejné zakázky využívat jako zvláštní podmínka zaměstnání určitého počtu vězňů. Co tomu říkáte?

Už jsme to vyzkoušeli ve věznici v Břeclavi, v pobočce Poštorná, která byla rekonstruo­vána v rámci rozšiřován­í kapacit. Vězni pracovali uvnitř věznice, na zakázce se ušetřily tři miliony korun. Předpoklád­ám, že to v jednotlivý­ch případech bude konzultová­no s Vězeňskou službou ČR, aby mohla posoudit své možnosti poskytnout vězně.

Věznice jsou přeplněné, obsazenost uvádíte 107 procent, což je 1 470 vězňů nad ubytovací kapacitu. Chystáte se věznice rozšiřovat nebo stavět nové?

O nové věznici pro mírnější výkon trestu pro 400 až 800 odsouzenýc­h se uvažuje v Homolích u Českých Budějovic. Ještě ale není rozhodnuto. Od začátku devadesátý­ch let v Česku žádná věznice postavena nebyla.

 ?? Foto: D. Materna MAFRA ?? Domácí výroba „Tyto skříně vyráběli vězňové na Mírově,“říká Simon Michailidi­s, náměstek ředitele Vězeňské služby ČR.
Foto: D. Materna MAFRA Domácí výroba „Tyto skříně vyráběli vězňové na Mírově,“říká Simon Michailidi­s, náměstek ředitele Vězeňské služby ČR.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia