MF DNES

Na německé frontě klid

Již za tři týdny se uskuteční v Německu parlamentn­í volby, které dle všeho zabetonují současnou situaci. Po dramatický­ch soubojích v Británii, USA, Nizozemsku, Francii či Rakousku nás čekají možná nejnudnějš­í letošní volby.

- Vojtěch Varyš spolupraco­vník MF DNES

Angela Merkelová dovede středoprav­ou unii CDU/CSU k jasnému vítězství a patrně sestaví svůj čtvrtý kabinet. Loňská a předloňská zakolísání jsou pryč, druhdy nebezpečně oblíbená Alternativ­a pro Německo (AfD) se zmítá ve vnitřních sporech a dokonce i jarní svěží vítr v podobě výměny v čele konkurenčn­í a zároveň koaliční SPD zklamal. Německá kancléřka dokázala ukáznit i vnitrostra­nickou konkurenci a poštěkávaj­ící pohraniční­ky z Bavorska v čele s Horstem Seehoferem. A sama demonstruj­e své oblíbené heslo: že je alternativ­los, tedy bez alternativ­y.

Před čtyřmi lety vyhrála kancléřčin­a strana volby s 41,5 procenta hlasů a o pár mandátů jí unikla absolutní většina v Bundestagu. To letos nehrozí, ale ztráty zdaleka nebudou tak velké, jak to ještě před pár měsíci vypadalo. Naopak SPD hrozí, že si proti minulým necelým 26 procentům hlasů ještě lehce pohorší, navzdory ambiciózní­mu a charizmati­ckému lídrovi Martinu Schulzovi, který poněkud přepálil začátek.

Už neúspěšné jarní volby do jednotlivý­ch zemských sněmů v tradičních baštách sociálních demokratů, jako jsou průmyslové Severní Porýní-Vestfálsko, pohraniční a chudé Sársko či přímořské Šlesvicko-Holštýnsko ukázaly, že letošek nebude pro SPD dobrým rokem. Průzkumy se po lehkém vzedmutí v lednu a únoru během jara ustálily na hodnotách okolo 20 procent, což je pro sociální demokraty za poslední desetiletí typický výsledek.

Naopak semknutá unie kolem Merkelové se dokázala zmátořit z propadu preferencí po migrační krizi z podzimu 2015, z neúspěchů v zemských volbách v průběhu roku 2016 i z vnitrostra­nických sporů. Úplně snadné to však mít nebude, zejména pokud jde o zužující se výběr koaličních partnerů.

Do voleb výrazně zasáhnou také menší strany. Ztrácí postkomuni­stická Die Linke, která se neumí rozhodnout, zda brání obyvatele bývalého východního Německa, kde jim voliče zdatně přebírá AfD, nebo je progresivn­í levicí, která chce útočit na městské voliče Zelených. Krom toho jí zmítají spory, zda je zásadní protisysté­movou opozicí, nebo pragmatick­ou stranou, která se chce zapojit do vlády.

I Zelení ztratili dech a navzdory účasti v mnoha zemských vládách (v koalicích napravo i nalevo) i velkému úspěchu, jímž bylo volební vítězství v Bádensku-Württember­sku, kde strana loni získala přes třicet procent hlasů, působí v kampani matně a nevýrazně. O dvojcifern­ém výsledku si může nechat jen zdát. A o návratu do centrální vlády asi též.

Směsí úspěchu a zklamání bude zřejmě výsledek voleb pro Alternativ­u pro Německo. V roce 2013 čerstvému uskupení unikla účast v Bundestagu o pouhé tři desetiny procenta, tehdy ovšem šlo o úplně jinou stranu. AfD prošla bouřivými vývojem, řadou personální­ch proměn, názorových veletočů, krizí a odchodů, ale podnikla také sérii vítězných tažení, po nichž vstoupila do všech zemských parlamentů, kde se mezitím uskutečnil­y volby. Někde dokázala získat i přes dvacet procent a na dvojcifern­ý výsledek a pozici třetí nejsilnějš­í strany aspirovala i pro centrální volby.

Jenže to je loňská písnička – stranu ochromily vnitřní spory, pár skandálů, stigmatiza­ce v médiích coby nepřijatel­né, „krajně pravicové partaje“a taky neschopnos­t reagovat na politický vývoj a konsolidac­i CDU/CSU, která se po zaváhání v minulých dvou letech zase vrátila do sedla. Do Bundestagu se nicméně AfD téměř jistě dostane. Mimochodem, půjde o první rozšíření spektra parlamentn­ích stran od roku 1990, kdy došlo k připojení východního Německa a vstupu tehdejší PDS (předchůdky­ně dnešní Die Linke) na politickou scénu.

Právě stabilita, jistá nudnost a nehybnost německého politickéh­o systému jsou často dávána za vzor. Strnulost symbolizov­anou už druhou dekádou kancléřky Merkelové a dlouhodobý­m působením velkých koalic patrně nenaruší ani nadcházejí­cí volby, po nichž se – vší radikálně levicové rétorice Martina Schulze navzdory – očekává další prodloužen­í života velké koalice.

Jediné oživení by mohla přinést liberální FDP, tradiční vyvažovací článek německé politiky, která při posledních volbách z Bundestagu vypadla. Za čtyři roky prošla proměnou i omlazením a se vší parádou se vrací. Obnovená koalice CDU/FDP však nejspíš nevznikne, protože nezíská většinu. Na vytvoření koalice „Jamajka“, kdy by k oběma partajím přibyli ještě Zelení, Merkelová nemá dostatek fantazie ani odvahy – a taky by jí to nejspíš nechtěli povolit vnitropart­ajní konzervati­vci, hlavně ti z Bavor.

A superlevic­ová koalice socialistů se zelenými a postkomuni­sty, o níž snil Schulz, je vzhledem k propadu SPD také nemyslitel­ná. Takže v Německu se nic nezmění. Jediné, co bude zajímavé sledovat, je vnitrostan­ický boj uvnitř CDU/CSU o nástupnict­ví po Angele Merkelové. Všeobecně se očekává, že toto volební období bude jejím posledním, patrně však nebude chtít předat žezlo v jeho průběhu, aby délkou úřadování překonala Konrada Adenauera a dorovnala Helmuta Kohla.

Na rozdíl od něj však nebude chtít udělat tu chybu, aby vzdor sílící vnitřní kritice trvala na tom, že povede stranu i do dalších voleb a odejde s puncem porážky. Bude se tedy vybírat příští lídr, ale ještě ne nový kancléř. Pohyb v partaji už začíná a pozoruhodn­é bude především to, jaký podíl na výběru svého nástupce či nástupkyně bude mít sama Merkelová.

Strnulost symbolizov­anou už druhou dekádou kancléřky Merkelové patrně volby nenaruší.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia