MF DNES

Billboardy s vlajkou a senátoři v akci

- Antonín Rašek sociolog

Vydá-li se dnes cizinec po naší dálnici, bude si myslet, že jsme nejvlasten­ečtější zemí na světě. Údajně na každém kilometru jsou tři billboardy s českou vlajkou. Má jich snad být tři tisíce. Lepičům prý vylepení jedné trvá deset minut. Jako kdysi gastarbeit­erům v Německu výměna jednoho okna za ekologičtě­jší.

U nás spí nejen kauzy jako třeba ty, které se týkají korunových dluhopisů nebo Čapího hnízda, a probudí se, když je potřeba. A některá se zase rychle sprovodí ze světa, když je politicky nevyužitel­ná. U nás spí také zákony. Jako třeba ten o billboarde­ch kolem dálnic a silnic první třídy.

Provozovat­elé jeho literu považují za neústavní, protože prý vede k vyvlastněn­í jejich majetku a zneplatněn­í uzavřených dohod.

Jenže státní správě nezbývá než obsah zákona splnit. Tedy pokud se k tomu nebudou mít provozovat­elé, billboardy musí odstranit sama. A na to se i chystá, měly být pryč do pátku.

A v tomto momentě se po pěti letech probudilo sedmnáct senátorů, kteří to chtějí dát k Ústavnímu soudu. Brání to prý podnikání. Představme si, že soudci nás jako obvykle svým výrokem nepotěší, diplomatic­ky řečeno, překvapí. Bude stát poté provozovat­ele odškodňova­t, nebo dokonce jim billboardy stavět znovu?

Jako by nestačilo, že Senát není mezi lidmi moc oblíbený a nemá takovou podporu, jaká by tak důstojnému sboru příslušela, teď někteří jeho členové dávají za pravdu falešným hlasům, že jeho existence stojí zbytečně přes miliardu korun ročně.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia