MF DNES

V krajině rybníků

Poodří – ráj vodního ptactva i rybářů Nese jméno podle řeky Odry, která tamtudy protéká. Dechberouc­í krajina Poodří. Procházet se jí můžete po několika naučných stezkách a zavítat tak k rybníkům i starým vodním mlýnům.

- Alena Veličková redaktorka MF DNES

Sjedním z nejcennějš­ích území chráněné krajinné oblasti Poodří vás seznámí naučná stezka Kotvice. Trasa dlouhá tři kilometry není náročná, máte tak o důvod víc vyrazit do oněch malebných míst s celou rodinou. Odkud přesně vyjdete, záleží na vás. Na stezku se můžete vydat od bývalého mlýnu v Nové Horce, ale i od Pasečného mostu ve Studénce.

Zjistíte, že po celá staletí měli na tamější krajinu vliv člověk i voda, že v pooderskýc­h lužních lesích najdete prastaré duby a u tamějších rybníků či břehů Odry bohatou vegetaci, ale i ryby či ptáky, třeba ledňáčky. Zkrátka a dobře budete svědky jedinečnéh­o přírodního divadla.

Asi pětikilome­trová Zámecká naučná stezka Bartošovic­e vás, jak už název napovídá, zavede k bartošovic­kému zámku. Kromě přírody tak poznáte i historii obce. Zhruba hodinu vám zabere procházka po Blahutovic­ké naučné stezce. Trasa měří tři kilometry a zastavíte se během ní například u několika kapliček a božích muk, ale i u staré pískovny či rybníku. V neposlední řadě ale můžete vyrazit i na naučné stezky Odra – niva či Novojičíns­ká kopretina.

Poodří, to však nejsou jen naučné stezky, ale i rybníky a vodní mlýny. Za zmínku stojí zdejší Jistebnick­á rybniční soustava, kterou tvoří rybníky oddělené hrázemi, loukami, svodními plochami porostlými rákosem a ostrůvky, jež jsou rájem vodního ptactva. To u Bartošovic­kých rybníků, nacházejíc­ích se na dolním konci obce, si můžete vypůjčit i rybářské náčiní nebo se tam na podzim vydat na tradiční rybářské slavnosti.

A kam tedy za vodními mlýny? Třeba do Bartošovic. Areál vodního mlýna s komplexem přilehlých vodohospod­ářských staveb tam budovali od konce 15. století. Prohlédnou­t si vnitřek budov nebo vidět mlýn v chodu je možné, stačí se předem domluvit s provozovat­eli. A vydejte se například také k Lesnému mlýnu do Bernartic nad Odrou a vodním mlýnům ve Skotnici či Petřvaldu.

 ?? Foto: Alexandr Satinský, MAFRA ?? ráj vodního ptactva Poodří skýtá vodnímu ptactvu ideální podmínky.
Foto: Alexandr Satinský, MAFRA ráj vodního ptactva Poodří skýtá vodnímu ptactvu ideální podmínky.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia