MF DNES

Za zvířaty do Bartošovic

Pomáhají zraněným živočichům. Záchranná stanice funguje už přes třicet let

-

Za zvířaty nemusíte jen do zoo. O zraněné volně žijící živočichy už více než tři desítky let pečují zoologové v Záchranné stanici Bartošovic­e. Ročně jich tamtudy projde na 1 700, z toho až osmdesát procent ptáků. Vydat se za nimi můžete i na podzim. V září a říjnu vám tamější venkovní expozici průvodci ukážou o víkendech a svátcích. V ní uvidíte více než třicet druhů živočichů – trvale hendikepov­aných jedinců, které už nelze vypustit do volné přírody.

To ale není všechno. V bartošovic­kém areálu totiž stojí také Dům přírody Poodří, jehož vnitřní expozice představí právě pooderskou krajinu. Prohlédnet­e si modely zobrazujíc­í rostliny i živočichy listnatého lesa či život pod hladinou stojacích vod. Nechybí interaktiv­ní dotykové panely, mapy nebo rozsáhlá fotogaleri­e a videogaler­ie.

A venku? Tam navštívíte geologicko­u expozici a zjistíte, jak vypadá tok Odry. Nechybí ani dřevěná koryta s protékajíc­í vodou, vodní mlýnek či hračky pro děti. Odpočinout si můžete v altánku pod místním tisovcem. Vše doplňuje živá zahrada: zahrnuje budky pro ptáky, úkryty pro ježky i úl pro čmeláky. (vel)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia