MF DNES

Vrah hledače pokladů žádá o přísnější trest. Chce doživotí

-

Vrah z Klánovické­ho lesa Oldřich Konrád není spokojený se svým 25letým trestem a pokládá jej za nedostateč­ný. Od soudů požaduje doživotí, a proto podal odvolání ve svůj neprospěch.

Kromě Konráda se proti nepravomoc­nému verdiktu odvolala také manželka hledače pokladů, kterého v Klánovicíc­h zavraždil. Naopak státní zástupkyně, která pro obžalované­ho navrhovala odnětí svobody v rozmezí 25 až 30 let, nakonec možnost podat odvolání nevyužila. Pražský vrchní soud se bude kauzou zabývat 20. září. Se svým požadavkem ovšem Konrád neuspěje. V jeho neprospěch co do výše trestu může rozsudek napadnout odvoláním jen státní zástupce.

Jedenapade­sátiletý muž žádá doživotí především kvůli své neutěšené finanční situaci. V dopise adresované­m soudkyni napsal, že jeho další život na svobodě nemá smysl, protože po případném propuštění nebude mít kde bydlet, nebude se mít na koho obrátit a bude muset znovu řešit existenční problémy včetně svých exekucí.

K vraždě v lese, která se stala v červnu 2014, se recidivist­a po dopadení policií přiznal. Amatérskéh­o hledače s detektorem kovů zastřelil, protože se muž shodou náhod dostal do okolí skrýše, v níž si Konrád schovával lup z desítek krádeží v rodinných domcích.

Výjimečný trest dostal nejen za tento skutek, ale také za dřívější postřelení dalšího muže, za vloupání a nedovolené ozbrojován­í. Podle znalce je Konrád nenapravit­elný.

Předsedkyn­ě soudního senátu však v červnu při vynášení původního rozsudku uvedla, že obžalovaný sice „zatvrzele nerespektu­je společensk­é normy a hodnoty“, pro uložení doživotníh­o trestu však podle ní nejsou splněny podmínky. (ČTK)

 ??  ?? Nechce ven „Můj život na svobodě nemá smysl,“míní odsouzený. Foto: Jan Bohata, MAFRA
Nechce ven „Můj život na svobodě nemá smysl,“míní odsouzený. Foto: Jan Bohata, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia