MF DNES

Koš na broskve přiblíží počátky basketbalu

Výstava v Paláci YMCA provede návštěvník­y historií basketbalu a seznámí je s průkopníky tohoto sportu.

- Martin Bajtler redaktor MF DNES

Zatímco čeští basketbali­sté dnes nastupují k prvnímu zápasu basketbalo­vého mistrovstv­í Evropy proti Rumunsku, jejich předchůdců­m z dob počátků tohoto sportu věnuje Palác YMCA speciální výstavu. Ta potrvá od 9. září do 10. října a má připomenou­t letošní 125. výročí od vzniku basketbalu. Vstup na ni bude zdarma.

Výstava v Paláci YMCA v ulici Na Poříčí provede návštěvník­y počátky basketbalu od vůbec prvního utkání na sportovní škole ve Springfiel­du ve státě Massachuse­tts až po první ligové basketbalo­vé zápasy v Českoslove­nsku. „Návštěvníc­i se mohou projet naším paternoste­rem a v jednotlivý­ch patrech si prohlédnou fotografie nebo dobové dokumenty, které jim přiblíží, jak se basketbal vyvíjel,“říká Petra Otřísalová, ředitelka Paláce YMCA.

V mezaninu bude umístěn také basketbalo­vý koš s míčem. „Každý návštěvník si tu bude moci vyzkoušet svoji přesnou mušku,“dodává Otřísalová.

Vedle moderního koše bude k porovnání také replika původního koše na broskve, do kterého se studenti vysokoškol­ského tělocvikář­e Jamese Naismitha v zimě 1891 poprvé strefovali tehdy ještě fotbalovým míčem. Aby mohli studenti hrát kolektivní sport i během zimních měsíců, pověsil tehdy Naismith broskvové koše na balkony tělocvičny. První zápas skončil 1:0, protože bylo nutné hru přerušit a míč z koše vylovit. Právě před 125 lety, v roce 1892, pak nahradily koše na broskve koše upletené z drátu, jimiž míč mohl propadávat, čímž se oficiálně zrodila nová kolektivní hra – basketbal.

Už v roce 1898 přinesl nový sport do českých zemí gymnaziáln­í učitel Jaroslav Karásek, který ho představil v podobě veřejného utkání na slavnostec­h školní mládeže ve Vysokém Mýtě. První organizova­né soutěžní utkání se ale odehrálo na podzim 1919 v žižkovské sokolovně, kdy se proti sobě postavila dvě družstva lehkých atletů.

Nepřemožit­elný tým

Pražská YMCA, která v paláci Na Poříčí vznikla jako odnož celosvětov­é mládežnick­é organizace v dubnu roku 1928, se o rozvoj basketbalu v Praze a Českoslove­nsku zasloužila velkou měrou. Díky mezinárodn­í spolupráci mládeže se sportovní trendy z americké Ymky do té pražské šířily velmi rychle.

Tým YMCA Praha díky tomu neměl v Praze a ani v českoslove­nské lize, která byla založena v roce 1929, až do druhé světové války konkurenci. Prvních devět ročníků českoslove­nské ligy vyhráli právě hráči Ymky.

Mezi dobovými fotografie­mi průkopníků basketbalu bude k vidění také několik novinových článků z 20. a 30. let nebo inzeráty na basketbalo­vé vybavení. „Uncas YMCA poráží Pražskou pětku, hráče Pražského Sokola, 28:21. Oba teamy hrají příliš tvrdě, rychle, ale nepřesně. Hlavně Pražská pětka používá zbytečně tělesné zdatnosti na úkor techniky,“informoval například čtenáře článek ve sportovní rubrice z roku 1932.

Domácí zápasy hrál tým pražské Ymky v tělocvičně paláce Na Poříčí, která se v podobě z roku 1928 dochovala dodnes. A to včetně architekto­nicky zajímavého řešení běžeckého oválu s klopenými zatáčkami, který se nachází na ochozu nad palubovkou. „Soutěžní basketbal se tady už ale nehraje. Máme v tělocvičně jen jeden tréninkový koš,“dodává Otřísalová. Rozměry basketbalo­vého hřiště z dvacátých let už totiž neodpovída­jí těm současným.

 ?? Foto: YMCA ?? Trénink s výhledem Basketbalo­vé hřiště bylo za první republiky i na střeše Paláce YMCA. Na fotografii, která bude k vidění i na výstavě, se místní chlapecký tým připravuje na trénink.
Foto: YMCA Trénink s výhledem Basketbalo­vé hřiště bylo za první republiky i na střeše Paláce YMCA. Na fotografii, která bude k vidění i na výstavě, se místní chlapecký tým připravuje na trénink.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia