MF DNES

Dopoledne škola, odpoledne kroužky. Jaký ale vybrat?

Až se příští týden po dvou měsících zase rozezní školní zvonek, budete muset kromě ranního vstávání, svačin a pití řešit také to, jak pro své děti zabezpečit odpolední program.

-

Lenka Brdková redaktorka MF DNES

Nejrůznějš­í kroužky, základní umělecká či jazyková škola a sportovní oddíly jsou tak vhodnou alternativ­ou.

Málokdo si dnes troufne nechat každé odpoledne dítě s klíčem na krku jen tak „poflakovat“. Zároveň se chceme vyvarovat toho, aby potomek trávil celé odpoledne ve společnost­i počítačové obrazovky a sociálních sítí. Na druhou stranu ale platí, že čeho je moc, toho je příliš. Ve jménu všestranné­ho rozvoje se dnes totiž mnozí rodiče snaží organizova­t dětem každou volnou chvilku.

Pokud žáček na prvním stupni jde hned po škole na klavír, aby odsud běžel na tenis a pak ještě na keramiku, kterou následujíc­í den vystřídá angličtina nebo tanec, je možná na čase zvážit míru zátěže. Už jen samotná škola klade na dítě velké požadavky a zvláště introverti mohou mít po skončení vyučování velkou potřebu být chvilku sami.

Proto by každé dítě mělo mít každé odpoledne vždy chvilku samo pro sebe – může si hrát podle svých představ, ale klidně nemusí dělat vůbec nic.

Dětem by měl zbýt čas také na školní přípravu a odpočinek a rodinné aktivity. Na ty byste ostatně měli myslet především vy – společně strávený čas totiž žádný, byť sebelepší kroužek nenahradí.

Jak vybírat

Každé dítě má vlohy k něčemu jinému – ze syna bez špetky hudebního sluchu asi těžko bude druhý Hudeček a z menší podsadité dívenky beachvolej­balistka či hráčka košíkové. Oba však mohou být třeba skvělými výtvarníky nebo jim půjdou jazyky.

Při výběru volnočasov­ých aktivit byste však měli přihlížet nejen k (ne)talentu svých dětí, ale také k jejich věku a touhám i přáním, byť jejich motivace bude jakákoli. Chce-li váš potomek chodit na volejbal, protože tam chodí kamarád nebo ta hezká copatá holčička od vedle, tak mu to umožněte.

Zajímat by vás ovšem měla ještě jedna věc – a to možnosti dopravy na kroužek a z kroužku. Capart, kterému je méně než deset let, totiž jen těžko bude cestovat sám z jedné aktivity na druhou a pak ještě domů. Pro takové případy jsou ideální zájmové kroužky konané přímo ve škole, do níž dítě chodí. V dnešní době, kdy toho děti nasedí nepoměrně více než předchozí generace, by alespoň jedna ze zájmových aktivit měla být pohybová. Pohyb je nejen zdraví prospěšný, ale rozvíjí motoriku a dává možnost psychickéh­o i fyzického uvolnění.

V případě holčiček jde obvykle o nějakou formu tance, kluci mají rádi florbal, fotbal či jiný míčový sport. Velké a zavedené sportovní kluby, zvláště fotbalové a hokejové, si ovšem děti obvykle vybírají podle toho, zdali mají k pohybu dispozice, totéž platí pro špičková taneční centra. Řešením ale mohou být „menší“sporty (házená, lukostřelb­a, judo, atletika) anebo Domy dětí a mládeže a nejrůznějš­í volnočasov­á centra.

Pokud to jen trochu půjde, volte kolektivní sport. Ten dá totiž dítěti i jiné benefity než jen samotný pohyb. Naučí jej spolupráci, ale také prohře a neúspěchu, což v dnešních rodinách, kde je nezřídka jen jedno dítě, není zas tak častá zkušenost.

K pohybu byste se měli pokusit přitáhnout i potomka, kterému se do něj nechce. Zkuste ho zapsat třeba do skautu, kde se pravidelně vyráží na turistické výpravy do přírody. Chůze je přece také pohyb.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Kolektivní sport naučí děti spolupraco­vat i snášet neúspěch. Ilustrační foto: Josef Vostárek, MAFRA
Kolektivní sport naučí děti spolupraco­vat i snášet neúspěch. Ilustrační foto: Josef Vostárek, MAFRA
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia