MF DNES

Jak hrají mladí z Turecka či daleké Asie

- — Věra Drápelová

Dva spíše exotické mládežnick­é orchestry se dnes a zítra představí pražskému publiku.

Nejprve v Rudolfinu zahraje Turecká národní filharmoni­e mládeže, kterou tvoří talenty z konzervato­ří z celého Turecka. Povede ji její zakladatel, dirigent Cem Mansur. Do Prahy zavítá podruhé, letos ukončí pátý ročník koncertníh­o cyklu Musica Orbis.

Uvede tu symfonicko­u báseň Richarda Strausse Don Juan, Symfonické variace Antonína Dvořáka a Čajkovskéh­o Koncert pro housle a orchestr, ve kterém vystoupí turecká houslistka Hande Küdenová.

Sólo pro americkou hvězdu

Vůbec poprvé bude u nás hostovat Asijský orchestr mládeže, u jehož zrodu stál roku 1990 houslista Yehudi Menuhin. Je složen z hudebníků z Číny, Japonska, ale také Vietnamu, Filipín nebo Malajsie.

Do Prahy přijede s proslulou americkou houslistko­u Sarah Changovou, která už jako osmiletá debutovala s Newyorskou filharmoni­í pod taktovkou Zubina Mehty. Na sobotním koncertě v Obecním domě, který pořádá agentura Panart, bude sólistkou Sibeliova Houslového koncertu. Orchestr předvede rovněž Straussova Dona Juana a večer zakončí Beethoveno­vou Symfonií č. 7. Dirigovat bude spoluzakla­datel tělesa Richard Pontzious.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia