MF DNES

Prosíme, dejte nám 25 dolarů. Nebo rovnou 50 tisíc

- — Tomáš Macek

Stále jsou tady. Michael Woods drží překvapivě osmé místo na Vueltě. Brendan Canty jel ve včerejším úniku. Zářivě zelené dresy americké stáje Cannondale šlapou v profesioná­lním pelotonu. Ale jak dlouho ještě? V červenci slavili 2. místo Rigoberta Urána na Tour. Už tehdy však šéf stáje Jonathan Vaughters ukazoval. „Na tachometre­ch našich týmových vozů máme 250 tisíc najetých kilometrů. Šetříme, kde se dá.“Nebyli bohatou stájí. A teď jsou ještě chudší.

Po vítězství nad Francií se Falasca manažerovi ozval. „Blahopřeji,“esemeskova­l. Místo zdvořilost­ní odpovědi dostal Španěl vřelé poděkování. „Je to i jeho úspěch. Týmu věnoval spoustu práce, postavil ho, naučil ho herní systémy. Jeho podíl nelze opomenout.“

Falasca začal stavět na úderné síle mladých hráčů a poskládal tým bez Štokra či Konečného, hvězd nedávné minulosti. Nekola tu ideu převzal. „Navázali jsme na práci, která fungovala,“opakoval pak často. Zaměřil se také na sílu kolektivu. Změnil kapitána, rozbil ustálené

Náhle přišli o sponzora, který jim měl pokrýt sedm z 16milionov­ého dolarového rozpočtu na rok 2018. Ocitli se nad propastí. Vaughters tento týden všechny jezdce vyvázal z kontraktů a sdělil jim, že si mohou hledat nové týmy. Uvědomuje si, že s tak nízkým rozpočtem by musel stáj rozpustit.

Zároveň však na Twitter umístil citát: „Nikdy, nikdy, nikdy se nevzdávejt­e – Winston Churchill.“A přišel s plánem, který na první pohled působil bláznivě: „Vyhlašujem­e veřejnou sbírku.“

Už postupem do čtvrtfinál­e si Češi zajistili účast na příštím šampionátu v roce 2019. Vzhledem k tomu, že se nekvalifik­ovali na MS, je to jejich nejbližší velký cíl. Dva roky je čas na to, aby se nový tým připravil.

Kádr z Polska má mladý základ, osa týmu by měla pokračovat. Loučení avizoval zatím jen Holubec. „Věřím, že ta naše parta ještě vydrží a kluci budou chtít hrát dál. Tým má velkou sílu a morální charakter,“cítí Nekola.

Kouče teď čeká devátá sezona u extraligov­é Dukly Liberec. Angažmá u reprezenta­ce mu pro tuto chvíli končí, ale po výsledcích z Polska není důvod, aby nedostal novou nabídku. „Práce mě hodně baví, ale nyní záleží, jak se domluvíme se zástupci svazu. Já o tom momentálně nepřemýšlí­m,“říká Nekola.

Vybídl fanoušky, ať se zaregistru­jí ke členství v týmu a přispějí částkou od 25 dolarů do 50 tisíc. Vzápětí se začaly dít věci. Během prvního dne od spuštění sbírky nashromážd­ili 250 tisíc dolarů. Dalšího tři čtvrtě milionu bylo registrova­nými dárci předběžně přislíbeno. „Což překonalo mé nejdivočej­ší sny,“řekl Vaughters. Je to závod proti času. Rigoberto Urán oznámil, že dva týdny počká. Naopak přední klasikář Sep Vanmarcke uvedl: „Nemohu tak dlouho čekat a riskovat. Pověřil jsem svého agenta, ať už teď prověří možnosti u jiných stájí. Já místo seženu. Ale mám strach o další kluky i o mechaniky.“

Sbírka, zachraňují­cí formou crowd-fundingu krachující tým, je v cyklistice nóvum. „Ale například tým NFL Green Bay Packers prodal fanouškům část akcií. Americký fotbal generuje právě z fanoušků velké peníze,“podotkl Joe Dombrowski, jezdec Cannondalu.

Vaughters přiznává: „Necítím se nejlíp, že bychom měli použít lidmi tvrdě vydělané peníze na podporu profesioná­lního týmu. Ale věřím, že nějaká velká světová firma uvidí, jak moc nám lidé pomáhají, a řekne: Hej, já chci dát peníze do týmu, který fanoušci tak milují.“

Už nyní se ozvala pojišťovac­í společnost Fairly Group, jeden z menších sponzorů stáje, že podpoří rozpočet dvěma miliony dolarů.

Pokud se přesto potřebnou částku nepodaří shromáždit, budou vložené peníze dárcům vráceny. Stejně tak, jestliže tým sežene nového, významného sponzora.

„Důležitá je transparen­tnost,“ řekl Dombrowski. „Lidé musí přesně vědět, do čeho jejich peníze půjdou. A mít z toho i benefity.“

Těm, kteří přispějí 50 tisíci dolary, slibuje stáj Cannondale účast na soustředěn­í, kompletní vybavení a čtyři závodní dny dle vlastního výběru v týmovém autě.

Vaughters chce zachovat tým, jestliže nyní nashromážd­í alespoň čtyři miliony dolarů. Ještě třináct dní sbírka poběží. Pak nastane buď velká úleva, nebo velké dusno na cyklistick­ém pracáku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia