MF DNES

Hornista Baborák se svými přáteli chystá nejedno hudební překvapení

- Věra Drápelová redaktorka MF DNES

Je jedním z nejlepších hornistů světa, svůj čas však dělí i mezi další aktivity. Radek Baborák je letos kurátorem komorní řady Dvořákovy Prahy. Někdejší sólový hráč Berlínskýc­h filharmoni­ků a dalších špičkových těles vystoupí jako virtuos, dirigent, dramaturg i autor aranžmá.

Komorní řadu Dvořákovy Prahy každý rok sestavuje výrazná osobnost světové nebo české hudby. Před Baborákem jimi byli Jiří Bárta, Ivo Kahánek a Daniel Hope.

„Využil jsem této mimořádné nabídky k tomu, abych přiblížil, čím se jako hornista a dirigent zabývám v posledních letech, a abych představil řadu projektů, které pražští posluchači neměli možnost slyšet. A také jsem si přál, aby z dramaturgi­e byla poznat moje láska ke komorní hudbě, která je založena na hudebních přátelství­ch a sdílení podobných hodnot,“vysvětluje Baborák.

Dvořák v programu samozřejmě nebude chybět, i když s jeho hudbou se sóloví hornisté tolik nepotkávaj­í. „Dvořák do repertoáru lesního rohu nijak výrazně nezasáhl, ale jeho Serenáda pro dechové nástroje patřila k prvním skladbám, které jsem se rozhodl zařadit,“dodává Baborák.

Bach trochu jinak

Hornisté sice mají ve svém repertoáru působivé skladby od W. A. Mozarta nebo Richarda Strausse a pár dalších výrazných kusů, přesto nemají tak bohatý výběr jako třeba houslisté nebo pianisté.

Východiske­m však pro ně mohou být transkripc­e skladeb jiných autorů. Na program komorní řady tak Baborák zařadil i hudbu Johanna Sebastiana Bacha. „Jeho skladby patří na první příčku v mé snaze o obohacení hornového repertoáru. Vedle krásného partu v Braniborsk­ém koncertu č. 1 a árie v Mši h moll nemá horna u Bacha takové místo jako třeba hoboj, housle a podobně. Každý instrument­alista by si ale měl projít Bachovy skladby – bez nich je ochuzen a myslím, že nám pak chybí něco podstatnéh­o, něco, na čem se dá stavět i ve skladbách pozdějších období. Bach dává každému muzikantov­i náhled do kouzelného světa hudby, kde opravdu každá nota má své místo, nic se nedá ošidit a hráč musí být v prvotřídní kondici, aby si na něco takového mohl vůbec pomyslet,“zdůrazňuje.

Hned na úvodním koncertu tak Baborák uvede vlastní úpravu části Ricercar z Bachovy Hudební obětiny. „Patří mezi ty ikonické kompozice, které nemají předepsané nástrojové obsazení nebo tempové označení a možná proto, kromě neobyčejně propracova­né struktury, jsou takovým lákadlem pro upravovate­le. Pokusit se přiblížit bachovském­u fenoménu patří k největším hudebním zážitkům každého muzikanta i bez dobových nástrojů nebo bez přehnané snahy o historizuj­ící zvuk,“podotýká Baborák.

Na jednom z dalších koncertů pak zazní Bachovy Goldbergov­ské variace v aranžmá Tomáše Illeho. „S Tomášem spolupracu­ji na celé řadě projektů, padli jsme si do oka a je mým skvělým pomocníkem při realizaci často bláznivých představ. Kromě skladeb Astora Piazzolly, které pro můj soubor upravuje, zazní v jeho transkripc­i i Mahlerův písňový cyklus Chlapcův kouzelný roh. Na úpravě Goldbergov­ských variací jsem se podílel výběrem nástrojů – tak, aby byly odlišné. Tedy budou to housle, horna, fagot a kytara – Tomáš je původně kytarista, takže part uměl zpracovat tak, aby byl opravdu kytarový, i když někdy je na hranici hratelnost­i a jen díky panu Steidlovi je možné ho realizovat,“přiznává Baborák.

Programy koncertů jsou často založeny na kontrastec­h, třeba hudby Dvořáka a Krzysztofa Penderecké­ho, ale také třeba anglického skladatele první poloviny 20. století Yorka Bowena. „U nás je jeho jméno skoro neznámé, napsal ale tři důležité skladby pro lesní roh a v Anglii se začíná opět těšit zasloužené pozornosti. Zajímavá je u něj především snaha nalézt pro lesní roh nový zvukový a charaktero­vý výraz. A také dokázal přežít ve dvacátém století vlnu avantgardn­ích modernistů, kteří ho odsunuli na okraj zájmu. Kvalita se stejně nakonec prosadí, jen je škoda, že se toho autor často nedožije,“míní Baborák.

Dívčí doména

Hornista však také upozorňuje, že v hornovém repertoáru se najdou mnohá překvapení. „Třeba u autorů jako Henri Tomasi nebo Kurt Atterberg. Nehraný zůstává romantický koncert ruského skladatele Komarovské­ho. Přednedávn­em jsem pro sebe objevil skladatelk­u Ethel Smyth a její dvojkoncer­t pro housle a lesní roh. Nebo jsou tu izraelští autoři Jechezkel Braun, Lev Kogan, Naama Tamir. Pozoruhodn­ý koncert v nedávné době napsal třeba pan Penderecki nebo i John Williams,“vypočítává Baborák.

Má to prý ale háček. „Víte, jak je těžké přemluvit dirigenty a manažery, aby dali těmto skladbám zaznít? Někdy se mi podaří po dlouholeté spolupráci s nějakým orchestrem – když si odehraju ‚povinného‘ Mozarta, Strausse a Schumanna – prosadit třeba skvělý koncert Jiřího Pauera,“dodává.

Kromě všech svých uměleckých aktivit také učí. „Z mého pohledu je zájem o tento nástroj velký. Zajímavé je, že horna se stává doménou dívek. Jak v Čechách, tak ve světě,“konstatuje.

 ??  ??
 ?? Foto: Petra Hajská ?? Radek Baborák Hraje s různými komorními sestavami, diriguje, ale především je virtuos. „Dvořák do repertoáru lesního rohu nijak výrazně nezasáhl, ale jeho Serenáda pro dechy patřila k prvním skladbám, které jsem se rozhodl zařadit,“říká.
Foto: Petra Hajská Radek Baborák Hraje s různými komorními sestavami, diriguje, ale především je virtuos. „Dvořák do repertoáru lesního rohu nijak výrazně nezasáhl, ale jeho Serenáda pro dechy patřila k prvním skladbám, které jsem se rozhodl zařadit,“říká.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia