MF DNES

Výjimečná událost. Představí se festivalov­ý orchestr

- — Věra Drápelová

Do letošního komorního cyklu hornista Radek Baborák pozval ty nejlepší ze svých hudebních partnerů a přátel. „Známe se především z podobně zaměřených festivalů, které mají svoji komorní řadu, nebo přímo z komorních festivalů, kde jsou tito kamarádi kurátory nebo uměleckými vedoucími,“vysvětluje Baborák.

Některé pražské publikum zná, třeba koncertníh­o mistra Berlínskýc­h filharmoni­ků Daishina Kashimota. „Stará se o festival v Himeji, kde jsem stálým hostem. Řadu hudebních přátelství jsem také navázal na Jerusalem Music Festival paní Eleny Bashkirovo­vé, další znám třeba z Utrechtu od Janine Jansen nebo z Dubrovníku od Juliana Rachlina a podobně,“doplňuje.

Zážitek z komorního muzicírová­ní je prý neopakovat­elný. „Jsou to všechno mimořádní muzikanti, pro které to festivalov­é napětí, enormní spousta zkoušek v krátkém čase a stoprocent­ní oddanost hudbě patří k normálnímu profesnímu životu. Zároveň je spojuje nějaké tajemné vlákno vzájemného respektu. Každý se snaží zahrát jak nejlépe umí, navázat kontakt s ostatními spoluhráči. A o to se budeme snažit i teď v Praze,“ujišťuje Baborák.

Konkurzy nebyly třeba

Hornistovy kontakty také přispěly k realizaci nevšedního projektu, který Baborák vymyslel spolu s uměleckým ředitelem přehlídky Markem Vrabcem. Jde o zbrusu nové těleso – Festivalov­ý orchestr Dvořákovy Prahy. Ten poprvé vystoupí na závěr komorní řady s programem, který sice z „čisté“komořiny na jednu stranu vybočuje, ale současně by měl dokázat přednosti komorního přístupu k symfonické­mu repertoáru. Zahraje Beethoveno­vu předehru Leonora III, Mozartovu Koncertant­ní symfonii Es dur a Beethoveno­vu Symfonii č. 3 „Eroica“.

Jeho základem se stal ansámbl Česká Sinfoniett­a, u jehož zrodu stál Baborák se svými přáteli. V orchestru usednou také koncertní mistři a členové pražských orchestrů, dále čeští muzikanti působící v zahraniční­ch orchestrec­h, jako Milan Šetena z Vídeňských filharmoni­ků, Štěpán Kratochvíl z Mnichovské filharmoni­e nebo Vilém Kijonka z Concertgeb­ouw Amsterdam a také Clara Dent, Bence Bogányi, Andrej Žust, Mate Bekavac či Claudio Bohorquez, což jsou sóloví hráči německých orchestrů nebo profesoři na vysokých školách. „Orchestr bude ojedinělý i tím, že vzniká bez konkurzů. Všechny hráče znám osobně,“zdůrazňuje Baborák.

Inspiroval­i se ve světě

Vzorem byl zakladatel­ům například Luzern Festival Orchestra. „A také Saito Kinen Festival Orchestra dirigenta Seiži Ozawy, ve kterém působím a který se proslavil třeba vystoupení­m během zahájení olympijský­ch her v Naganu. Také tam tvoří páteř orchestru hudebníci z japonských souborů a orchestrů a k nim dojíždíme z Evropy a Ameriky,“upřesňuje Baborák. Ředitel Vrabec dodává, že nové těleso by mělo být s festivalem napříště pevně spojeno. „Chceme mu svěřovat každoročně dva až tři programy. Kromě hráčských kvalit si od orchestru slibujeme také flexibilit­u, díky které bude moci studovat i díla, která jinak hostující orchestry na turné zařazují do repertoáru obtížně a nerady. Pro festival, který věnuje péči celému Dvořákovu odkazu včetně zřídka uváděných děl, je to velmi důležité,“podotýká.

S orchestrem by měli v dalších letech vystupovat i přední zahraniční dirigenti. První koncert ovšem bude řídit sám zakladatel Radek Baborák.

Od nového orchestru si kromě hráčských kvalit slibujeme také flexibilit­u, díky níž bude moci studovat i díla, která hostující orchestry na turné jinak zařazují do svého repertoáru jen obtížně. Marek Vrabec umělecký ředitel Dvořákovy Prahy

 ?? Foto: archiv ?? Marek Vrabec Umělecký ředitel Dvořákovy Prahy.
Foto: archiv Marek Vrabec Umělecký ředitel Dvořákovy Prahy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia