MF DNES

KKCG stojí po boku festivalu již desátým rokem

-

Slavná hudební tělesa, špičkoví dirigenti či sólisté, kteří v poslední dekádě na festivalu Dvořákova Praha interpreto­vali díla Antonína Dvořáka, přesvědčil­i desítky tisíc diváků o tom, jak významná je jeho tvorba. Pomohli také umocnit vliv Dvořákova díla na mladou generaci hudebníků po celém světě. Umělecké vedení festivalu dlouhodobě pracuje na tom, aby byla zveřejňová­na i méně známá díla Antonína Dvořáka, a také dbá na to, aby se zde představil­i i nadějní čeští umělci. Proto letos mimo jiné v programu festivalu nalezneme jména, jako jsou tenorista Petr Nekoranec, houslistka Olga Šroubková, varhaník Pavel Svoboda nebo hornistka Kateřina Javůrková.

Tento přístup podporuje hlavní mecenáš festivalu investiční skupina KKCG, která patří jednomu z nejvýznamn­ějších domácích podnikatel­ů Karlu Komárkovi. Česká společnost v poslední době rezignoval­a na řešení společensk­ých témat, ztrácí svoji národní hrdost a hlavně víru v sebe sama. To se snaží Komárek podporou festivalu Dvořákova Praha a dalších projektů změnit.

Důležité je i to, že Komárek pomáhá zviditelni­t ty, kteří dokážou inspirovat ostatní. Vytváří prostředí pro sdílení nápadů a pro vzájemnou inspiraci. Prostředí, jež v lidech znovu probouzí jejich sebevědomí a vrací je ke kořenům, k národnímu kulturnímu dědictví. A na ně může být česká společnost plným právem být hrdá. Deset let stojí skupina KKCG po boku hudebního festivalu Dvořákova Praha. Za tuto dobu lze vysledovat, jak se vyvíjejí dráhy mladých umělců. I díky festivalu se za tu dobu prosadily nové talenty, umělci, kteří objevili svět velké hudby a dnes jsou respektova­nými sólisty nejen doma, ale i v zahraničí.

— Robert Kolář ředitel Akademie Klasické hudby

 ??  ?? Foto: Petra Hajská
Foto: Petra Hajská

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia