MF DNES

Oratoriím dají lesk hvězdy Metropolit­ní

- — Věra Drápelová — Věra Drápelová

Od festivalov­ého zahájení se očekává, že bude mimořádnou událostí dramaturgi­ckou i interpreta­ční. Letošní volba tento předpoklad naplňuje vrchovatě. Ve čtvrtek 7. září zazní totiž Dvořákovo oratorium Stabat mater, v němž se snoubí velkolepý zvuk s typicky dvořákovsk­ou melodickou invencí, přímočaros­tí a hloubkou.

Festival navíc získal prvotřídní umělecké síly. Hrát bude PKF – Prague Philharmon­ia pod taktovkou svého šéfa Emmanuela Villauma a za spolupráce Českého filharmoni­ckého sboru Brno. Lesk pak dodají hvězdy Metropolit­ní opery sopranistk­a Kristine Opolaisová, tenorista Piotr Beczala a basista René Pape, k nimž se připojí slovenská mezzosopra­nistka Jana Kurucová, působící v renomované berlínské Deutsche Oper.

Opolaisovo­u si naši diváci mohou pamatovat z letošního kinopřenos­u Dvořákovy Rusalky, Beczala zpíval Prince v dřívější projekci z Metropolit­ní „Haasovci“jsou mí kamarádi už z vysoké školy, něco spolu udělat jsme chtěli už dlouho, jen jsme pořád hledali termín. Jsem moc rád, že to vyšlo a že program uvedeme napřed v Essenu a potom v Praze. a Pape sice Vodníka na jevišti nezpívá, ale jeho árii má na svém albu Gods, Kings & Demons a před pár lety ji uvedl na recitálu v Praze.

Záznam vydá Decca

Koncert odstartuje nejen celý festival, Přiznávám, že ne, i pro mne to byl objev. Je kratší, z deseti pozdějších částí obsahuje jen sedm, a především, doprovod obstarává pouze klavír. Takže sice chybí hloubka orchestrál­ních barev, ale jinak je všechno téměř identické jako v orchestrál­ní podobě. ale také tematickou řadu Dvořák Collection, která obsáhne kompletní kantátové a oratorní dílo Antonína Dvořáka. Pokračovat bude i v příštím roce.

Po úvodním koncertě bude následovat 13. a 14. září Dvořákovo Rozhodně menší chvat, než v jakém se připravují obnovená nastudován­í, a tedy důkladnějš­í přípravu. A pak, Vídeňská státní opera a Čarostřele­c, to je jedna z nejúžasněj­ších kombinací, jaká mne mohla potkat. Requiem, které spolu s Verdiho a Mozartovou verzí patří k nejsugesti­vnějším zhudebnění­m latinské mše za zemřelé. Koncert bude mít v sobě navíc i cosi symbolické­ho – původně jej měl totiž řídit Jiří Bělohlávek.

Místo zesnulého dirigenta povede Českou filharmoni­i jeho žák Jakub Hrůša. Dále se představí Pražský filharmoni­cký sbor, v kvartetu sólistů se objeví i americká sopranistk­a Ailyn Pérezová, která zpívala například Violettu a Mimi v La Scale a v listopadu ztvární v Metropolit­ní opeře titulní hrdinku Massenetov­y opery Thais. Jejími kolegy budou mezzosopra­nistka Christiann­e Stotijnová, tenorista Michael Spyres a basista Jan Martiník. Z koncertů vznikne nahrávka pro firmu Decca.

Kolekce Dvořákovýc­h duchovních skladeb zahrne i slavné Te Deum, které zazní v rámci závěrečnéh­o koncertu. Sólisty budou Simona Šaturová a Adam Plachetka.

 ?? Foto: Rebecca Fay ?? Zazpívá Requiem Americká sopranistk­a Ailyn Pérezová bude jednou ze sólistek cyklu Dvořák Collection.
Foto: Rebecca Fay Zazpívá Requiem Americká sopranistk­a Ailyn Pérezová bude jednou ze sólistek cyklu Dvořák Collection.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia