MF DNES

Čtveřice, která stojí na prahu světové kariéry

- — Věra Drápelová

Jsou mladí, ale už dělají první kroky do velkého hudebního světa. Dvořákova Praha jim vyhrazuje Debutový den. Letos se tak stane 22. září v Rudolfinu, kde se představí čtyři čeští interpreti.

Pavel Svoboda – varhaník

Je žákem významného českého varhaníka Jaroslava Tůmy a laureátem několika soutěží, mezi nimi i Mezinárodn­í soutěže Pražského jara a Bach-Wettbewerb v Lipsku. Věnuje se také hudebně-organizačn­í činnosti, mimo jiné jako předseda spolku Provarhany, který se zaměřuje na ochranu historický­ch varhan. z evropských zemí (členství v Evropské unii ale není podmínkou) a být ve věku mezi 16 a 27 lety.

Orchestr nemá s výjimkou koncertníh­o mistra stálé složení, nicméně pokud hudebníci nepřekročí danou věkovou hranici, mohou v něm hrát i několik let. Musejí se ovšem každý rok znovu přihlásit do konkurzu a uspět v něm. Jejich výkony posuzuje porota složená z členů evropských symfonický­ch orchestrů, kteří pak také pracují s jednotlivý­mi nástrojový­mi sekcemi.

Následuje jarní a letní turné po Evropě. Vyučuje na Pedagogick­é fakultě Univerzity Hradec Králové a je vedoucím Oddělení historicky poučené interpreta­ce na Hudební a taneční fakultě AMU v Praze.

Na koncertě zahraje téměř neznámé varhanní skladby Antonína Dvořáka, jimiž osmnáctile­tý autor roku 1859 absolvoval pražskou varhanicko­u školu. A také doprovodí některé ze svých kolegů.

Olga Šroubková – houslistka

Její jméno se hodně skloňovalo na letošním Pražském jaru. V rámci jeho každoroční soutěže přišly na

V letošní sestavě GMJO je silně zastoupené Španělsko a Portugalsk­o, další hudebníci pocházejí z Rakouska, Německa, Francie, Ruska, Ukrajiny, Estonska, Arménie, Polska, řadu po čase opět housle a Šroubková si z ní odnesla první cenu.

Vnučka bývalé sólistky Národního divadla Antonie Denygrové a bývalého koncertníh­o mistra České filharmoni­e Karla Šroubka hraje na housle od čtyř let, studovala na Gymnáziu Jana Nerudy a na Pražské konzervato­ři a v současnost­i pokračuje na Hochschule für Musik, Theater und Medien v Hannoveru.

V letech 2014 a 2015 se zúčastnila konkurzů na post koncertníh­o mistra České filharmoni­e, v nichž postoupila do druhého, respektive třetího kola. Jelikož zanechala dobrý dojem, byla několikrát pozvána jako hostující koncertní mistr. Do programu přispěje Sonátou pro sólové housle Eugena Ysaye.

Kateřina Javůrková – hornistka

Také ona se pyšní trofejí z Pražského jara, jehož soutěž roku 2013 vyhrála. Je žákyní Bedřicha Tylšara, u nějž studovala na Pražské konzervato­ři, i Radka Baboráka, s nímž pracovala na HAMU, a pokračuje v jimi rozvíjené tradici kultivovan­é a zpěvné hry. Zdokonalov­ala se též na stáži v Paříži a poté nastoupila do orchestru PKF – Prague Philharmon­ia. Dalšího úspěchu dosáhla roku 2016, kdy na prestižní Mezinárodn­í soutěži ARD v Mnichově získala druhou cenu při neudělení první. V současnost­i je členkou České filharmoni­e a své schopnosti uplatňuje i v komorním souboru Belfiato. Pro „den D“si připravila dvě spíše neobvyklé skladby – Appel Interstell­aire od Oliviera Messiaena a Opus 239 od Ernsta Kreneka.

Petr Nekoranec – tenorista

Na podzim zahájí druhý rok v Lindemann Young Artist Project, což je exkluzivní vzdělávací program organizova­ný newyorskou Metropolit­ní operou. Předtím už byl členem studia při Bavorské státní opeře v Mnichově. K jeho úspěchům patří také účast v semifinále Mezinárodn­í soutěže královny Sonji v Oslu a vítězství v Mezinárodn­í soutěži Francesca Vinase v Barceloně. Rodák z Polné studoval Střední odbornou školu pedagogick­ou v Čáslavi a poté zpěv na konzervato­ři v Pardubicíc­h. Spolupracu­je také s italským pedagogem Antoniem Carangelem. Na koncertě zazpívá skladby Bacha, Dvořáka a také soudobého brněnského skladatele Jiřího Najvara. London Philharmon­ic Orchestra patří ke špičkovým evropským tělesům. Na festival s ním přijede i jeho šéf Vladimir Jurowski (na snímku), jeden z nejvýrazně­jších dirigentů současnost­i. Britové zahrají 8. září v Rudolfinu Šostakovič­ovu Symfonii č. 11, Prokofjevů­v Koncert pro housle se sólistkou Alinou Ibragimovo­u, ale ještě předtím Dvořákovu Polednici. Jurowski má v listopadu poprvé hostovat u České filharmoni­e. (vd)

 ?? Foto: Matthias Creutziger ??
Foto: Matthias Creutziger
 ?? Foto: Mona Martinů ?? Olga Šroubková
Foto: Mona Martinů Olga Šroubková
 ?? Foto: archiv ?? Kateřina Javůrková
Foto: archiv Kateřina Javůrková
 ??  ?? Petr Nekoranec
Petr Nekoranec

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia