MF DNES

Přijíždí těleso plné elánu. Sdružuje nejlepší mladé hudebníky Evropy K

- — Věra Drápelová

významným světovým tělesům, která hostují na Dvořákově Praze, se přiřadí i Gustav Mahler Jugendorch­ester (GMJO), složený z mladých hudebníků různých evropských zemí. Za roky své existence si vybudoval velkou prestiž a platí za jakousi zásobárnu hráčů pro přední evropské orchestry. Zásluhu na tom mají i četní významní dirigenti, kteří s orchestrem pracovali.

Jeden z nich ostatně stál i u samotného zrodu Orchestru mladých Gustava Mahlera. Byl jím italský dirigent Claudio Abbado, který orchestr založil roku 1986, respektive v sezoně 1986/1987 ve Vídni.

Výběr je přísný

Abbado už se bohužel nedožil nynějšího třicetilet­ého jubilea, zemřel před třemi lety. Jeho záměr se však naplnil vrchovatě. Na úplném počátku byla snaha umožnit mladým hudebníkům zpoza železné opony, konkrétně z tehdejšího Českoslove­nska a Maďarska, aby společně muzicírova­li se svými rakouskými kolegy a aspoň tímto způsobem připomenul­i středoevro­pskou kulturní tradici a sounáležit­ost. Po pádu komunistic­kých režimů se orchestr přeměnil ve skutečně evropské těleso, třebaže v prvé řadě ho lze stále považovat za reprezenta­nta rakouské kulturní politiky.

Špičkové umělecké pověsti odpovídají i nároky na uchazeče o místo v orchestru. Konkurzy se konají každý rok od října do prosince ve více než dvou desítkách evropských měst a zájem o ně je obrovský. Každý rok se přihlásí více než dva tisíce hudebníků. Uchazeči musejí mít – samozřejmě kromě uměleckých kvalit – také občanství některé Letos už orchestr zavítal do Lisabonu, Madridu a dalších měst včetně takových prestižníc­h destinací, jako je Salcburský festival, drážďanská Semperova opera nebo milánská La Scala. Sezonu zakončí právě v Praze, kde ostatně nehostuje poprvé.

Zahrají i Dvořáka

Bulharska, Velké Británie, Itálie a dalších zemí. Českou republiku reprezentu­je klarinetis­tka Anna Sysová.

Během jarního turné orchestr řídil britský dirigent Daniel Harding a jako sólista účinkoval barytonist­a Christian Gerhaher. Letní část převzal německý dirigent Ingo Metzmacher, který GMJO vede už počtvrté, předtím řídil turné v letech 2003, 2005 a 2009.

Devětapade­sátiletý umělec je známý i v Praze, kde dirigoval mimo jiné Českou filharmoni­i. Celou svou kariéru věnuje zvláštní pozornost hudbě dvacátého století, která prolíná i programem nynějšího turné GMJO. Klasiku devatenáct­ého století zastupuje Dvořákova skladba V přírodě, která otevře i koncert 11. září v pražském Rudolfinu.

Dále zaznějí Gershwinův Koncert pro klavír a orchestr F dur, jehož sólový part přednese Jean-Yves Thibaudet, baletní suita Podivuhodn­ý mandarín od Bély Bartóka a baletní suita č. 2 Daphnis a Chloe od Maurice Ravela.

 ?? Foto: Márcia Lessa ?? Mnozí členové Orchestru mladých Gustava Mahlera získali místo v některém z předních evropských těles.
Foto: Márcia Lessa Mnozí členové Orchestru mladých Gustava Mahlera získali místo v některém z předních evropských těles.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia