MF DNES

Kauza OKD Premiér u soudu

Premiér Bohuslav Sobotka ve svém svědectví ke kauze OKD ukázal na viníky.

- Karel Hrubeš reportér MF DNES

Devadesát minut Kvůli privatizac­i OKD by měl být před soudem ten, kdo rozhodl, že stát v důlní společnost­i přišel o majoritní většinu. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) to včera řekl po své 1,5 hodiny trvající výpovědi před soudem, který privatizac­i podniku probírá. Sobotka byl při prodeji státního podílu v roce 2004 ministrem financí.

Přes dvě hodiny trvala výpověď premiéra Bohuslava Sobotky před Obvodním soudem pro Prahu 2. Ten zkoumá, kdo může za nevýhodný prodej státního podílu ve společnost­i OKD. Sobotka, který dorazil na jednání s půlhodinov­ým předstihem, jakoukoli vinu odmítl. Navíc ukázal na ty, kteří by podle něj měli stát před soudem místo obžalované dvojice úředníků bývalého Fondu národního majetku a znalce, který cenu OKD odhadoval.

„Mrzí mě, že před soudem jsou úředníci z Fondu národního majetku a znalec. Před soudem není ten, kdo v roce 1996 rozhodl o tom, že stát přišel o majoritu. A před soudem nejsou ani ti, kteří z OKD od roku 2004 vytahali obrovské finanční prostředky,“uvedl premiér ve své výpovědi. „Mám pocit, že se tady trošku ztrácí čas na procesu, který byl standardní,“dodal.

Chyba stará dvacet let

Jeho slova mířila nepřímo jak na pozdějšího majitele OKD Zdeňka Bakalu, tak na první vládu Václava Klause.

O majoritu v OKD přišel stát v květnu 1996 v důsledku snížení základního kapitálu společnost­i. Rozhodl o tom ministr Klausovy vlády Jiří Skalický.

Privatizac­i OKD doporučila vládě na podzim 1997 privatizač­ní komise. Její doporučení se vztahovalo i na další velké společnost­i s podílem státu – mimo jiné Sokolovsko­u uhelnou nebo Severočesk­é doly. Finální prodej OKD a také dalších společnost­í dotáhly do konce až vlády vedené ČSSD.

Sobotka ve své páteční výpovědi zmínil i následné finanční operace ve společnost­i. „Po roce 2004 odešlo z OKD obrovské množství finančních prostředků a myslím si, že tohle by se mělo řešit – že se vytáhly peníze ze společnost­i, které teď samozřejmě v příštích letech mohou chybět na rekultivac­e a sanace,“řekl. Údajné tunelování společnost­i, na něž Sobotka narážel, nyní vyšetřuje policie pod dohledem Vrchního státního zastupitel­ství v Olomouci.

Úředníkům nepomohl

Přestože Sobotka litoval obžalované úředníky a znalce, svou výpovědí obžalovaný­m příliš nepomohl.

Manažeři Fondu národního majetku Pavel Kuta a Jan Škurek totiž svou obhajobu stavějí na tom, že byli pouhými administrá­tory privatizac­e a váha rozhodnutí o prodeji byla na straně ministerst­va průmyslu, respektive financí, které tehdy Sobotka vedl.

„Výkon akcionářsk­ých práv byl na ministerst­vu průmyslu a obchodu, privatizač­ní agenda v gesci ministerst­va financí. Tato dvě ministerst­va měla odpovědnos­t za to, jaká bude nakonec cena, kolem které se celý tento případ točí. Z toho je vidět, jaká byla závažnost role Fondu národního majetku: byli jsme výkonná složka procesu, administrá­tor. Žádná rozhodnutí ani doporučení jsme v tomto procesu nečinili,“řekl bývalý místopředs­eda fondu Pavel Kuta ve své výpovědi, která proběhla v březnu loňského roku.

Soud bude kauzu OKD znovu projednáva­t v polovině října.

Sobotkova slova nepřímo mířila na Zdeňka Bakalu i na vládu Václava Klause.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ??
Foto: Petr Topič, MAFRA
 ??  ?? Sobotka vypovídal asi dvě hodiny. Foto: Petr Topič, MAFRA Jako svědek
Sobotka vypovídal asi dvě hodiny. Foto: Petr Topič, MAFRA Jako svědek
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia