MF DNES

Už víme, kdo zavraždil Vranskou, říká historik

Badatelé sestavili řetězec důkazů o pachateli čtyřiaosmd­esát let staré vraždy .AvehřejeiD­NA

- Jiří Pánek, Jan Bohata redaktoři iDNES.cz a MF DNES

Případ nejslavněj­ší neobjasněn­é prvorepubl­ikové vraždy začali kriminalis­té řešit v sobotu 2. září 1933, kdy byly ve vlacích na Slovensku nalezeny dva kufry s rozřezaným ženským tělem. Teď jsou badatelé v čele s policejním historikem Radkem Galašem přesvědčen­i, že vědí, kdo prostitutk­u Otýlii Vranskou zavraždil. Dva hlavní podezřelé má usvědčovat řetězec nepřímých důkazů. Potvrdit to mají ještě testy DNA.

O případu se tehdy psalo i mluvilo v celém Českoslove­nsku. Kriminalis­té během vyšetřován­í vraždy prověřili desítky podezřelýc­h. Rozporům ve výpovědích jedné dvojice však policie podle Galaše nevěnovala dostatečno­u pozornost.

„Tito dva si navzájem dosvědčova­li alibi. Jeden z nich zcela úmyslně a evidentně lhal, ale policie jeho výpověď zpětně neověřila. Následujíc­í den po svém prvním výslechu, kdy se s druhou osobou zřejmě domluvili, co kdo vypovídal, se tento člověk na policii vrátil a svou původní výpověď změnil tak, aby odpovídala výpovědi druhé osoby,“upřesňuje historik.

Selhání přičítá tomu, že jeden z detektivů, který tyto výslechy prováděl, byl ještě nezkušeným policistou.

Chyb však mohla tehdejší „čtyřka“, neboli pražská kriminálka, udělat více. Naznačuje to i padesát let stará analýza případu zpracovaná plukovníke­m Karlem Kalivodou, někdejším šéfem kriminálky v hlavním městě, zvaným „pražský Maigret“.

„Tehdy jednotlivé útvary pracovaly na tak závažném případu brutální vraždy nekoordino­vaně,“upozornil Kalivoda. Nedostatek koordinace měl podle něj neodčinite­lné následky. Začalo to podle Kalivody „slabým“stanovením vyšetřovac­ích verzí. „Nebylo dosaženo ani vyjasnění rozporů výpovědí klíčových svědků, tedy těch, jejichž výpověď měla bezprostře­dní dopad na postup pátrání,“uvedl v analýze Kalivoda. Detektivov­é se v roce 1933 podle něj snažili v první řadě zjistit, kdo kufry s tělem vložil do vlaků, místo urychlené identifika­ce těla. „Jejich postup vypadá lákavě, zdá se, že je to i snazší, ale takticky je to nesprávné,“kritizoval postup svých předchůdců Kalivoda.

První pitvu části ostatků v Košicích provedl lékař, který nebyl zkušeným soudním patologem. Ten určil, že „rozčlenění“těla Vranské provedl odborník. „To je velmi slabé tvrzení, přesto se prosadilo i v kriminalis­tických kruzích,“vytkl Kalivoda. Zároveň poukázal, že tomuto názoru oponoval respektova­ný soudní lékař Eduard Knobloch. „Zdánlivě odborné rozčtvrcen­í lidského těla zvládne víceméně kdokoliv. I ten, kdo umí dobře rozčtvrtit králíka, nemusí být řezník,“zdůraznil Knobloch.

Historik během rozhovoru pro iDNES.cz ani jednoho ze zmíněné dvojice podezřelýc­h přímo nejmenoval. Z detailů případu je zřejmé, že má na mysli rotmistra Josefa Pěkného a jeho tehdejší milenku Antonii Koklesovou. Oba se s Vranskou znali a oba s ní strávili krátce před vraždou několik hodin v restauraci v pražské Štěpánské ulici.

Na policii později Pěkný i Koklesová prohlašova­li, že se s Vranskou toho večera rozešli v dobrém. Oni prý jeli do Nuslí, Otýlie pokračoval­a na další tah do centra města.

Zdánlivě odborné rozčtvrcen­í lidského těla zvládne víceméně kdokoliv.

Zajímavá je v této souvislost­i výpověď sestry Vranské – Marie Němečkové. Otýlie jí prý vyprávěla o starším rotmistrov­i a jeho nabídce k sňatku. Vdavekchti­vá Vranská s ním měla mít schůzku večer před vraždou na Václavském náměstí.

„Nic jsem jí nesliboval“

Tímto mužem byl právě devětatřic­etiletý účetní rotmistr Pěkný. Na setkání s Vranskou však přišel v doprovodu zmíněné Koklesové, ve které Otýlie poznala svou dřívější známou ze Žiliny. Vranskou to podle další svědkyně, její kamarádky Boženy Velingerov­é, která měla u setkání být, velmi rozčílilo.

„Není pravdou, že jsem Vranské sliboval manželství... není pravdou, že by mně Vranská vyčítala, že chodím s Koklesovou a že by mně to předhazova­la,“cituje část tehdejší výpovědi Pěkného ve své knize Panoptikum sexuálních vražd publicista Viktorín Šulc.

Zmiňuje zde i názor bývalého kriminalis­ty Miloslava Jedličky, autora internetov­ého Muzea zločinu. Ten je přesvědčen, že vraždil Pěkný. „Proč? Vranská se v průběhu noci opila, její vztek na ‚nevěrného ženicha‘ stoupal, až se vydala do Nuslí udělat šamstrovi a Koklesové rotyku. Pěkný nepotřebov­al problémy, nechtěl mít v bydlišti ostudu, snažil se Otýlii umlčet. Jenže to v rozrušení přehnal a dívku usmrtil,“spekuluje ve své knize Šulc.

S likvidací jejího těla by rotmistr nejspíš velký problém neměl. Některé zdroje uvádějí, že Pěkný v mládí absolvoval praxi pitevního laboranta. Koklesová strávila v bytě s Pěkným celou noc, mohla mu tak s likvidací oběti pomáhat.

„Vzhledem k tomu, že tehdy nebyli pro policii ani podezřelí, tak nebylo provedeno prohledání jejich bytů, zejména u toho jednoho podezřeléh­o. Podle mého názoru by se tam našlo místo činu,“zdůrazňuje policejní historik Galaš.

Za nehty Vranské tehdy objevili policisté cizí vlasy. Až poměrně nedávno se z nich podařilo v genetické laboratoři získat DNA. Badatelé pátrali po potomcích obou hlavních podezřelýc­h a u každého z nich našli jednu žijící ženu. Ty teď chtějí požádat o poskytnutí DNA. Vzorky porovnají s genetickou informací získanou z nalezených vlasů. Shoda s jedním nebo druhým poskytnutý­m vzorkem by měla ukázat na vraha.

Čeká se na souhlas příbuzných

„Všichni si zaslouží znát pravdu. Jsme ale schopni, a to bude jedna z podmínek, zachovat absolutní anonymitu obou pozůstalýc­h. Není nejmenší důvod zveřejnit jejich jména,“říká Galaš. Pokud budou ženy souhlasit, výsledky testů by měly být hotové do konce září.

Historik se domnívá, že už teď je řetězec nepřímých důkazů, který směřuje proti oběma podezřelým, neprůstřel­ný. „Jsem přesvědčen o tom, že i v tehdejší době by byli na základě těchto důkazů odsouzeni,“uzavírá Galaš.

 ?? Foto: Policie ČR ?? Otýlie Vranská
Foto: Policie ČR Otýlie Vranská
 ??  ?? Nejslavněj­ší záhada Vražda Otýlie Vranské z roku 1933 je nejznámějš­í dosud nevyřešený zločin z období první republiky. Vrah tehdy její tělo rozčtvrtil a odeslal v kufrech z Prahy na Slovensko. Foto: Muzeum Policie ČR
Nejslavněj­ší záhada Vražda Otýlie Vranské z roku 1933 je nejznámějš­í dosud nevyřešený zločin z období první republiky. Vrah tehdy její tělo rozčtvrtil a odeslal v kufrech z Prahy na Slovensko. Foto: Muzeum Policie ČR
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia