MF DNES

Diana, první globální hysterie

Ano, Diana změnila Británii a svět. Ale úplně jinak, než se říká.

- Milan Vodička redaktor MF DNES

Co myslíte, jakou babičkou by byla princezna Diana?

A víte, že princ William je šťastný, že stihla zveřejnit svou bulimii? A to nejúžasněj­ší nakonec: už jste slyšeli tu skvělou novinu, že agentura AP zdigitaliz­ovala video z Dianiny svatby s Charlesem?!

Udělala to ke dvacátému výročí její smrti – stejně jako se teď v tisku objevil článek s titulkem „Jak hubnula Diana“, v jiném její jídelníček, „kvůli němuž zůstala tak štíhlá“, v dalším zásadní objev na téma, kde hnije její smrtící vůz, co říká její bývalý astrolog a že nebýt Diany, nebyla by dnes Kim Kardashian­ová.

To poslední je aspoň pořádná informace.

Dnes, kdy se z šikovně nafocených květáků třetiřadé celebrity bleskově stane půldenní událost od pólu k pólu, je už těžko docenit, jak Dianina havárie umožnila na celá desetiletí vyšinout zeměkouli směrem ke Kim Kardashian­ové a spol.

Dianina smrt byla prvním případem globální hysterie.

Princeznin vybičovaný kult otevřel cestu, po níž se i hvězdičky dotknou celosvětov­é proslulost­i a jsou slavnější než nositelé Nobelovy ceny.

Po Dianině smrti britští komentátoř­i a teologové zcela vážně mudrovali, jestli by princezna mohla být svatořečen­a, a Britové její smrt nestoudně označovali za britskou největší událost 20. století. Náhle byla zapomenuta první světová, druhá světová i rozpad impéria.

Všude se vršily hromady květin, rostly impovizova­né oltáříčky s její fotkou a lidé, jejichž prarodiče nevyvedly z míry ani nálety luftwaffe, veřejně plakali. „Bylo to jako norimbersk­é stranické sjezdy,“popsala britské šílenství, které převzal svět, spisovatel­ka Carmen Callilová.

Z ježibaby zase miláček Alžběta

Bylo to něco, čemu by se zřejmě i sama Diana bránila a smála. „Vím, kde je moje místo a kdo jsem,“řekla v jednom rozhovoru. „Nedělejte ze mě něco víc.“Ale i ona by asi byla bez šance.

Tehdejší šéfredakto­r listu Daily Telegraph Charles Moore po letech vyprávěl, jak si poprvé uvědomil, že se něco vymklo kontrole. V předvečer Dianina pohřbu, bylo to 5. září 1997, vyráběly jeho noviny zvláštní vydání s články o Dianě, jejím životě, odkazu a truchlící Británii. „Náhle přišla zpráva, že zemřela matka Tereza. Jen jsme tam hloupě stáli. Najednou tu byla mrtvá skutečná světice, ale my už neměli v novinách žádné volné místo.“

Byly to dny, kdy Diana vypadala jako nejvýznamn­ější člověk století. Média manipulova­la s lidmi včetně královny a doslova držela pod krkem království jako instituci.

Počet sebevražd v Británii za měsíc od Dianiny smrti prudce vzrostl (mezi ženami ve věku od 25 do 45 let dokonce o 45 procent), zhruba stejně se zvýšil i počet žen, jež si způsobily samopoškoz­ení. Řada lidí tvrdila, že pro Dianu plakala mnohem víc než pro vlastní rodiče.

Média určovala, co si má dav myslet, a lidé ukázali neuvěřitel­nou ochotu nechat se ovlivňovat.

Málokdy předtím média vybudila takovou vlnu emocí a současně se na ní i vezla, aby diktovala establishm­entu, jak se má chovat, co má cítit a jak to má dávat najevo. Tisk si pohrával s královnou jako kočka s myší. Přinutil ji sáhnout i na nedotknute­lný symbol monarchie, královskou vlajku: musela ji nechat stáhnout na půl žerdi, přestože to protokol zakazoval – jelikož Británie vždy drží hlavu zpříma, vlajka nebyla stažena ani při smrti královny Viktorie, té, za jejíhož panování se stala Británie první světovou supervelmo­cí.

Pokoření královny vyvrcholil­o, když ji tisk donutil, aby o svém zármutku hovořila veřejně. Bylo to absurdní: představte si, že jste měli snachu, která byla vašemu synovi nevěrná, klidně o tom hovořila, naznačoval­a, že ani vás nemusela, teď pět let po jejich rozchodu zahynula v autě se svým milencem a sousedé vás pranýřují, že neprojevuj­ete dostatečný žal. Vášně našlehávan­é tiskem udělaly nepřímým viníkem autonehody prince Charlese a královskou rodinu, takže tehdy ještě významný list The Independen­t dokonce vyzval Charlese, aby se vzdal koruny a zasadil se, aby monarchie skončila smrtí královny Alžběty II.

Víme už ale, jak to dopadlo. Dav, který zavrhoval královskou rodinu, jí pár let poté lízal ruce. Opět ho vedla média: u příležitos­ti královnina padesátého výročí na trůnu v roce 2002 už psala o Alžbětě, která pro ně ještě nedávno byla jen korunovano­u ježibabou, tak nadšeně, jako by to byla Diana. A královnu přišel pozdravit milion oddaných poddaných.

Předzvěst twitterové éry

Dianina smrt nám také předvedla několik věcí, které dnes už působí triviálně, ale byly jedním z mnoha vstupních klíčů k éře sociálních sítí, jež už podupávala za dveřmi.

Přemet od nenávisti k lásce k monarchii například ukázal, že pravda, kterou média hlásí, se nemusí dožít další uzávěrky. Druhý den může být vše přesně naopak v závislosti na momentální módě, náladě a potřebách.

Ukázalo se taky, že lidé chtějí prožívat citové vzedmutí kolektivně, že je dokonce žádoucí dávat najevo své city – stejně jako bylo donedávna žádoucí chovat se decentně a brečet doma. Teď se brečí pro všechny a přede všemi.

Přiblížil se taky svět jednoduchý­ch odpovědí a hesel. Titulky, jimiž britské deníky bičovaly královskou rodinu, stejně jako slogany z těch dnů, „Ukažte nám srdce!“, „Princezna lidu“či „Kde je naše královna?!“, byly předchůdci tweetů.

A taky se ukázalo, jak velký je hlad po idolech. Už to nemusí být Marilyn Monroe, Elvis nebo Kevin Keegan. Nejde o to, co kdo dokázal, ale jakou má image a jak moc se o něm mluví. Už to může být Diana a potom i Kim Kardashian­ová.

Diana proklestil­a celebritám cestu i tím, že ukázala, že mluvit se dá o tom, co se dřív tajilo: o bulimii, sexu, nevěrách, depresích. Od té doby platí – ven s tím, je to normální.

Diana byla ideální celebrita, protože si na ní každý mohl vzít, co chtěl. „Kdo se nás teď zastane?“plakali Britové, jako by byla jejich ombudsmank­ou, zatímco list Arab Times tvrdil, že před smrtí chtěla přestoupit na islám.

Planeta na ni byla právě zralá: anglosaská globalizac­e světa vrcholila, vítězná angličtina byla všudypříto­mná, anglosaské zpravodajs­ké televize vysílaly bez přestávky. Rozbíhal se proces, jemuž podle BBC říkám „bíbísízace světa“. Protože Američané a Britové byli řediteli zeměkoule a CNN i BBC sledovala celá planeta, přebírala stále samozřejmě­ji jejich pohled a agendu. Jejich domácí zpráva se stávala automatick­y také světovou zprávou.

Britská masová hysterie se stala globální hysterií.

A hysterie po sobě zanechává mýty. Třeba ten, že Diana změnila britskou monarchii, protože ji přinutila otevřít se, usmívat se, sestoupit do davu. Možná ano: zatímco mladý Charles se fotil v kravatě a tvídovém saku, William a Harry jsou klidně v šortkách, ten druhý navíc zarostlý. Ale otázka je, zda za tou změnou není pouze změna stylu, která přišla s dobou.

Ale důležitějš­í je sám mýtus velkého zármutku. Přežívá, přestože při bližším pohledu vyvrací sám sebe. Z dvacet let starých médií to vypadá, že Británie se tehdy celá pokryla černým flórem. Čísla však ukazují docela jiný příběh. James Thomas z Cardiffské univerzity si dal práci s průzkumy, které popsal v knize Oplakávání Diany. Uvádí v ní: „Není pochyb, že někteří lidé prožívali hluboký zármutek. Ale byl to pocit hlasité menšiny, ne všeobecná reakce.“Dokládá to tím, že když BBC věnovala celý večer před Dianiným pohřbem pořadům k uctění její památky, sledovaly to jen čtyři miliony diváků, osmnáct procent těch, kdo měli puštěnou televizi. Třiapůlkrá­t tolik lidí, celkem čtrnáct milionů diváků, sledovalo další díl nekonečnéh­o seriálu Coronation Street, což je britská obdoba a předchůdce české Ulice.

„Média vytvořila obraz země zlomené žalem, který byl všeobecně přijat, ale nebyl pravdivý,“píše Thomas. „Jedna plačka vydala na lepší reportáž než 99 lidí, kteří tam byli také, ale neplakali, nemluvě o další stovce lidí, kteří se toho vůbec nezúčastni­li.“

 ??  ??
 ?? Foto: AP ?? Úplně mimo Lidé přiznávali, že plakali víc než pro své rodiče.
Foto: AP Úplně mimo Lidé přiznávali, že plakali víc než pro své rodiče.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia